De beste manieren om je benen te ontharen

Wij zetten verschillende methodes op een rij.

Er zijn verschillende manieren om je benen te ontharen. Sommige zijn tijdrovend, andere pijnlijk. Scheren is een activiteit die je vaak moet herhalen, want de haartjes groeien binnen een paar dagen weer terug. Door te harsen blijven de haartjes langer weg, maar pijnloos is het vaak niet. Dan zijn er nog de permanente oplossingen. Iedere oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rij!

Scheren

Door te scheren snij je het haartje op de huid af. Scheren doet geen pijn zolang je dit met beleid doet en jezelf niet snijdt. Met de juiste producten kun je de kans hierop verkleinen. Scheren is een goedkope manier om je benen te ontharen. Een scheermesje koop je al vanaf een paar euro. Het resultaat houdt echter niet lang aan, binnen een paar dagen is het haartje weer terug gegroeid en moet je opnieuw scheren. 

Ontharingscrème 

Met ontharingscrème los je de haar als het ware op. Smeer een flinke hoeveelheid crème op je benen en laat het een paar minuten zitten. Daarna kun je de ontharingscrème verwijderen. Ontharingscrèmes verwijderen de haar meestal net onder de huid. Als je haar dikker is kan ontharingscreme soms niet het gewenste effect hebben. Daarnaast ruiken ze niet altijd aangenaam door de chemicaliën. Ontharingscrèmes voel je op je benen zitten, maar pijn doet het niet. Als het wel pijn doet, bijvoorbeeld een brandend gevoel, dan is het belangrijk om de crème er gelijk af te halen. Ook bij ontharingscrèmes houdt het resultaat vaak niet lang aan, binnen enkele dagen is de haar weer teruggegroeid.

Harsen

Met harsen verwijder je de haren bij de wortel. Hierdoor houdt het resultaat veel langer aan dan bij de voorgaande methodes – vaak wel 4 tot 5 weken. Bij harsen brengen je hars aan op de huid. Hier kleven de haren aan vast. Door de hars er snel af te trekken worden de haren meegetrokken. Het is wel belangrijk dat je haartjes lang genoeg zijn voordat je kunt harsen. Harsen is niet pijnloos. Het gevoel is zo’n beetje als het aftrekken van een grote pleister. De eerste keer kan het extra pijnlijk zijn. Er zijn wel veel tips te vinden om harsen minder pijnlijk te maken. Hars kun je met de hand aanbrengen, maar je kunt ook gebruik maken van een harsapparaat. Met het beste harsapparaat heb je de hars binnen een mum van tijd aangebracht.

Sugaring

Deze vorm lijkt veel op harsen, maar je gebruikt een smeersel of gel met suiker om het haar te verwijderen. Je brengt het smeersel aan en daarna trek je het haar tot aan de wortel eruit. Sugaring is een natuurlijke vorm van harsen. Je kunt het smeersel thuis maken. Net als bij harsen is sugaring niet geheel pijnloos. Het smeersel blijft wel iets minder goed plakken aan de huid waardoor het iets minder pijn zal doen dan hars. Ook bij sugaring blijven de haren een tijdje weg, ongeveer net zo lang als bij harsen.

Laseren

Bij laseren worden de wortels vernietigd met licht. Soms is deze oplossing permanent, maar meestal vermindert laseren de hoeveelheid haar en wordt het haar lichter en fijner. Laseren werkt het beste bij mensen met donker haar en een lichte huid, omdat het pigment wordt gedetecteerd door de laser. Blonde haren worden minder effectief verwijderd. Heb je een donkere huid, dan kan deze makkelijker verbranden. Voor het beste resultaat zijn er ongeveer 12 sessies nodig. Daarna heeft het laseren effect. Inmiddels is het ook mogelijk om je haar te laseren vanuit je eigen huis. Door te laseren blijven je haren een langere tijd weg. Na 6 tot 12 maanden moet je de behandeling herhalen. 

Elektrolyse

Als je je haar echt permanent wil verwijderen kun je elektrolyse gebruiken. De wortel van elk haartje wordt vernietigd met een elektrische schok. Laseren is vaak niet geschikt voor ieder haar of huidtype, bij elektrolyse is dit wel het geval. Elektrolyse neemt meer tijd in beslag omdat er maar een haar per keer wordt verwijderd. Bij kleinere gebieden zoals je bikinilijn zie je sneller resultaten dan bij grote gebieden zoals je benen of armen. Elektrolyse geeft een prikkelende sensatie. Door sommige wordt het als pijnlijk ervaren, voor anderen niet. Vaak is het resultaat permanent, maar in sommige gevallen komen er toch wat haartjes terug en moet je de behandeling herhalen.

Beeld: Pexels