Linda de Mol doet verhaal: 'Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld'

'Ik heb echt al mijn moed moeten verzamelen om het te publiceren.'

Premiere van Alles Op Tafel

Na maandenlange afwezigheid keerde Linda de Mol onlangs weer terug op de Nederlandse televisie in haar programma Miljoenenjacht. Ook heeft ze haar editorial in de nieuwste tijdschrift LINDA. weer opgepakt. Hierin doet ze openhartig haar verhaal over hoe ze de onthullingen van de misstanden rondom The Voice of Holland heeft ervaren.

Voorproefje 

Hoewel de nieuwste LINDA. pas woensdag in de winkels ligt, heeft de website van het magazine alvast een voorproefje van Linda's openhartige editorial gedeeld. “Dit is met afstand het moeilijkste editorial dat ik ooit geschreven heb. Ik heb het al honderden keren in mijn hoofd geformuleerd in de vele nachten waarin ik niet kon slapen”, begint de presentatrice. Linda vervolgt dat ze veel twijfelde over of ze haar verhaal wel moest doen. “Waarom moet ik me verantwoorden? Ik heb niets verkeerd gedaan. Gaat het mensen überhaupt iets aan, het is allemaal veel te privé”, schrijft Linda. 

Ook schrijft ze dat ze met haar verhaal geen afbreuk wil doen aan het leed van de slachtoffers. “Hoe kan ik dit verhaal doen zonder afbreuk te doen aan het leed van slachtoffers of het grote belang van de #metoobeweging? Want als er iets is wat ik niet wil is dat het wel.” 

Toch besloot de presentatrice dat ze haar verhaal wel wil doen. “Ik ben op zo’n slapeloze nacht mijn bed uitgestapt en heb m’n hele verhaal in één keer opgeschreven. Zonder twijfel en bijgedachten.” Linda schrijft dat ze honderd procent eerlijk is in haar editorial en dat het kwetsbaar voelt om het te delen. “Ik heb echt al mijn moed moeten verzamelen om het te publiceren.” 

Eenzaam 

Linda blikt in haar editorial terug op hoe 12 januari 2022 haar leven veranderde. “Ik zou die avond risotto maken, weet ik nog, maar het was de dag waarop de mail van Tim Hofman in één vernietigende klap alles veranderde.” Linda omschrijft dat ze na het horen van het nieuws in een groot, diep, zwart gat viel. “Dat iemand van wie je zo ontzettend veel houdt en met wie je het zo fijn hebt, iemand die me meer dan veertien jaar het gevoel heeft gegeven minstens zo veel van mij te houden, zich zo blijkt te hebben misdragen bij jonge vrouwen… dat brengt een bak verdriet en woede, verbijstering en onbegrip met zich mee die ik hier niet eens kan beschrijven.” 

De presentatrice omschrijft dat de dagen als een roes aan haar voorbijgingen. “Ik ging van ongeloof, naar enorme woede, naar hele depressieve gedachten. Schaamte ook, zo veel schaamte, want heel Nederland kreeg dit mee.” En hoewel vrienden en familie van de presentatrice er voor haar waren, voelde Linda zich ontzettend alleen. “En al was ik omringd door lieve vrienden en familie, ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld.” 

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door LINDA. (@linda)

Haatberichten social media

Ook laat Linda weten dat de berichten die op social media voorbijkwamen haar niet in de koude kleren gingen zitten. “Bovenop het verdriet kwam de haat op social media, die mijn hele familie betrof, zelfs mijn kinderen.” 

De keiharde meningen, columns en nieuwsitems lieten Linda niet onberoerd. “Ik kon letterlijk niet bevatten dat mij – door een niet-kloppende zin in Jeroens statement – een deel van de schuld in de schoenen geschoven werd. Ik wist, en dat zweer ik op allebei mijn kinderen, helemaal niets bij The Voice.” 

De lieve mensen zijn met meer 

De presentatrice zat er zo doorheen, dat ze twijfelt of ze nog wel verder wil met haar vak. “Ik zag het eigenlijk helemaal niet meer zitten en weet echt niet zeker, hoeveel ik ook van mijn vak hou en hoezeer het ook mijn enige houvast is momenteel, of ik uiteindelijk niet gelukkiger word als ik iets totaal anders ga doen met mijn leven. En ik heb om die vraag te beantwoorden voor het eerst van mijn leven professionele hulp gezocht.”

Ook kreeg de actrice hulp van een goede vriend. Die haar de boodschap: ‘de lieve mensen zijn met meer’, op het hart drukte. “Het werd mijn mantra: de lieve mensen zijn met meer.” Ook bedankt Linda degenen die haar een brief, appje of kaartje stuurden, of bij haar langskwamen. “Het is écht zo: de lieve mensen zijn met veel en véél meer. Het is de groots denkbare troost geweest waarvoor heel, héél veel dank.” 

LINDA.219 ligt vanaf woensdag in de winkel.

Bron: LINDA | Beeld: BrunoPress