Fockeline Ouwerkerk ging over eigen grenzen bij naaktscènes: 'Ik wilde niet die zeikerd zijn'

"Dan zat je ’s ochtends in je blote poes boven op een naakte acteur zat die je niet kende"

Premiere van April, May en June

In de nieuwe LINDA. doet Fockeline Ouwerkerk een boekje open over de naaktscènes die ze in het verleden deed en waarbij ze vaak over haar eigen grenzen is gegaan. "Dan zat je om halfzeven ’s ochtends in je blote poes boven op een naakte acteur die je totaal niet kende."

Blootje

De 41-jarige actrice is allesbehalve preuts. Ze heeft in haar opvoeding altijd meegekregen dat naaktheid niets geks is. "Dan zei mijn vader: 'Iederéén heeft toch een blootje?'", vertelt ze in LINDA.. "Mijn ouders hebben ons heel erg geleerd je eigen blootje te beschermen. Dat je blootje van jou is en van niemand anders. En als het niet goed voelt wanneer een ander ernaar kijkt, klopt dat gevoel áltijd."

Niet moeilijk doen

Dat laatste is Fockeline niet altijd gelukt. Voor filmrollen ging ze regelmatig uit de kleren. maar daar stond ze achteraf gezien niet altijd achter. "Ik heb zo vaak rollen gehad waarvoor je om halfzeven ’s ochtends in je blote poes boven op een naakte acteur zat die je totaal niet kende – zonder dat er vooraf even was gesproken over wat we eigenlijk gingen doen". vertelt ze. "De sfeer is van: 'Niet moeilijk doen. Het is niet jouw lijf, je speelt een ról.' Al-tijd dat."

De actrice weet zeker dat ze niet de enige in de business is die dit heeft meegemaakt. "Ik denk dat veel acteurs lang hebben gedacht dat sommige dingen er nou eenmaal bij hoorden.

Intimiteitscoach

De tijden zijn nu veranderd, weet Fockeline. Zo stond er laatst weer een pikante scène gepland en werd er veel meer rekening gehouden met de acteurs. "Ik werkte voor het eerst met een intimiteitscoach op de set. Die spreekt van tevoren door wat het idee van een seksscène is en informeert hoe iedereen zich daarbij voelt." Een fijne ervaring, maar ook confronterend. "Het riep allemaal herinneringen op aan de keren dat ik toch over mijn eigen grenzen ben gegaan. Alle keren dat je niet 'die zeikerd' wilde zijn."

Bron: LINDA., RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress