Hanneke Groenteman openhartig over drugs, haar seksleven en traumatische jeugd

"Ik zou ook niet op mij vallen."

Hanneke Groenteman (82) is hét gesprek van de dag nadat ze te gast was in Boerderij van Dorst. Samen met Raven van Dorst en Maxim Hartman voerde ze interessante gesprekken over drugs, haar seksleven en traumatische jeugd.

Verkeerde mannen

Hanneke is geen standaard 82-jarige en dat is aan alles te merken. Openhartig vertelt ze op televisie over haar seksleven. Die stelt niet veel meer voor, laat ze weten. "Ik ben natuurlijk oud, en ik hou niet heel erg van oude mensen", biecht ze op. "Ik kan het natuurlijk ook zelf doen. Maar ook die lust wordt minder." Vroeger was dat wel anders. "Ik heb mijn leven lang gehunkerd naar verkeerde mannen. Mannen die mij helemaal niet zagen zitten", vertelt ze. "De paar grote liefdes van mij, hebben uiteindelijk toch niet voor me gekozen. Ik begrijp het ook heel goed. Ik zou ook niet op mij vallen." Ze beaamt dat ze een negatief zelfbeeld heeft, maar noemt het zelf liever "nuchter en realistisch".

Traumatische jeugd

Die onzekerheid komt voort uit haar traumatische jeugd, vertelt ze. Hanneke is van Joodse komaf en zat als kind ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zonder haar ouders. Ze begon zich daar steeds meer thuis te voelen, maar werd na de oorlog opeens opgehaald. "Er kwamen twee bleke mensen die zeiden dat ze m’n ouders waren", aldus Hanneke over de eenzame tijd die volgde. "Ik ben slecht in me binden aan mensen, slecht van vertrouwen, onzeker over mezelf. Door een aantal jaren in mijn jeugd dat ik er niet mocht zijn." Jarenlang dacht ze dat ze gek was, totdat ze hulp zocht bij een therapeut en eindelijk haar verleden kon verwerken.

Kruimeltje XTC

Toch is de presentatrice gelukkiger dan ooit. "Ik heb een super super superleuk leven. Ik heb het te danken aan het feit dat ik tevreden ben met oud zijn." En misschien ook wel aan de joints die ze soms opsteekt of dat "kruimeltje XTC" dat ze af en toe neemt. "Met een paar goede vrienden kijk ik traditiegetrouw tijdens de kerst twee dagen lang tv-series. Vroeger op dvd, nu op Netflix. Dat is een lange zit en om scherp te blijven verdelen we één XTC-pilletje onder elkaar. Dat heeft een heel mild effect, je bent alerter en houdt het langer vol." Vroeger deed ze ook nog weleens MDMA, maar die tijd is voorbij. "De vriendin waar we het altijd mee deden en die toch wel de kern van ons groepje was, is overleden. Dus we doen het nu eigenlijk al een paar jaar niet meer."

Bron: Shownieuws, Telegraaf, RTL | Beeld: BrunoPress