Van adembenemende canyons tot eeuwenoude bastions en van uitgestrekte kuststeden tot betoverende wadi's: Oman is superbe. Wij delen wat je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan het Midden-Oosterse sultanaat.
Muscat
Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer negen uur naar de hoofdstad van Oman: Muscat. Het is voor velen het startpunt van hun trip door het Sultanaat, maar verlaat Muscat niet te vlug. De hoofdstad biedt met zijn ligging aan de zee en tussen de bergen in betoverende uitzichten. En er is genoeg cultureels te doen. Bezoek bijvoorbeeld de Grote Moskee van Sultan Qaboos of het Royal Opera House. Maar ook de souk (de Arabische markt) en de vismarkt zijn prachtige culinaire ervaringen die je niet mag overslaan. Sluit je dag af met een dromerige wandeling langs het strand van de stad.
Het Sultanaat staat bekend om z'n 3.165 kilometer lange kustlijn aan de Arabische zee. Hiermee is het een walhalla voor watersportliefhebbers. Je kunt er zeilen, vissen, surfen, scubaduiken en snorkelen. Uiteraard kun je er ook ontspannen op een van de vele zandstranden.
UNESCO Werelderfgoedlijst-steden
Een stad aan de kust die je zeker niet mag overslaan, is Qalhat. De oude stad ligt aan de oostkust van het Sultanaat en is zo'n twee uur rijden van Muscat. De stad – die sinds 2018 op de UNESCO Werelderfgoedlijst pronkt – was tussen de 10e en de 15e eeuw een belangrijke haven onder het bewind van de prinsen van Hormuz. Van de rijke geschiedenis van de stad is helaas niet veel overgebleven, maar je kunt nog steeds enkele oude ruïnes bezichtigen buiten de stad.
Liefhebbers van archeologische overblijfselen kunnen overigens hun hart ophalen in Oman. Zo zijn er vele citadellen, bastions, forten en kleine paleizen. De indrukwekkendste forten zijn Jalali en Mirani in Muscat, maar het kasteel van Jabrin in Bahla is ook het bezoeken waard.
Verken het landschap
Wil je meer zien van het typerende Omaanse landschap? Trek er dan op uit met een robuuste auto – met z'n vele bergpaden en zandduinen is een 4-wheel drive een must. Navigeer vervolgens naar een van de vele wadi's in Oman (Arabisch voor vallei en rivier). Sommige wadi's zijn klein, anderen kunnen weer enorme proporties aannemen. Wadi Shab is een enorm geliefde plek onder toeristen. De reden is simpel: de oase met palmbonen en het turquoise water zijn ansichtkaartwaardig. Wadi Shab is overigens niet de enige wadi die gevuld is met water, zo vind je er wel meerdere. Uiteraard mag je er ook in zwemmen. En in een land waar het in de zomer wel 40 graden kan worden, is zo'n verkoelende plons welkom.
Wadi Shab is een van de wadi's die zich bij het Hadjargebergte bevindt. Een andere bekende is Wadi Bani Awf, waar je ook nog eens heerlijk kunt hiken. Overigens verdient Hadjar sowieso een bezoekje. Dit bergmassief komt boven de 2000 meter uit en is daarmee adembenemend.
Hidden gems
Wanneer je een land voor het eerst bezoekt, wil je natuurlijk de highlights zien. Maar dat geldt ook voor de verborgen parels. Gelukkig heeft Oman daar ook een paar van. Neem de Majlis Al Jinn: de grootste grot ter wereld die je kunt bezoeken. Ook de Al Hoota-grot – die in eerste instantie lijkt op een ondergrondse kloof – is adembenemend: stalactieten, stalagmieten, kalkrots en karst kristallen sieren de bodem en het plafond van de grot.
Ook Musandam mag je niet overslaan. Dit schiereiland is enorm in trek bij toeristen, maar je moet er wel wat reistijd voor uittrekken. Het is namelijk een exclave van Oman en ligt in het noorden tegen de Verenigde Arabische Emiraten aan. Forten en kastelen kenmerken het eiland, maar ook het helderblauwe water trekt veel bekijks. Je kunt er verschillende watersporten beoefenen of je kunt langs de kust varen tijdens een boottour.
Kleding
We stonden er net al even bij stil dat het in de zomer erg warm kan worden in Oman. Van temperaturen boven de dertig graden hoef je niet op te kijken en in het hoofdseizoen kan het overdag 40 graden worden. Zeker als je verder het land in gaat, kom je deze temperaturen tegen. Het is daarom het prettigst om luchtige kleding te dragen. Probeer daarbij wel rekening te houden met de cultuur van de Omani: zij vinden het respectvol als jij je schouders en knieën bedekt. In de conservatievere gebieden is het daarnaast gewenst dat je als vrouw je haar bedekt met een sjaal, al is het geen verplichting.
Beeld: Oman © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman