MAISON the FAUX wint Mode Stipendium 2022: 'We gaan grootse dromen realiseren'

Een belangrijke prijs in modeland.

Gisteravond verzamelde heel modeland zich in de Hermitage in Amsterdam voor de uitreiking van een belangrijke modeprijs: Het Cultuurfonds Mode Stipendium 2022. And the winner is...

...MAISON the FAUX!

Het modelabel MAISON the FAUX, van ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer, won de 11de editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium. Deze belangrijke modeprijs wordt jaarlijks georganiseerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation. De winnaar ontvangt een financiële bijdrage van €50.000 euro, beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas, en een wisseltrofee (in de vorm van, jawel, een poedel) ontworpen door Atelier Ted Noten.

Grootse dromen realiseren

Het Cultuurfonds Mode Stipendium is voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers. De prijs werd in 2011 ingesteld door een particuliere mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Joris en Tessa werden geïnterviewd door de Amerikaanse videoblogger en fashion critic Bliss Foster en gaven een presentatie waarbij het publiek werd meegenomen in het universum van MAISON the FAUX. Modevormgever Claes Iversen, de ontvanger van het 10de Cultuurfonds Mode Stipendium, overhandigde de wisseltrofee aan het winnende duo.

“De erkenning van het stipendium betekent ontzettend veel voor ons, de waardering en het vertrouwen die de schenking ons geeft heeft ons diep geroerd”, zeggen Suk en De Boer over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium. “Wij voelen ons meer dan vereerd de poedel in ontvangst te mogen nemen en in de hall of fame van het Cultuurfonds Mode Stipendium plaats te nemen. Het geeft ons de tijd en de ruimte ons verder door te ontwikkelen, weer grootse dromen te realiseren en onze ambities nog scherper te stellen.”

Inclusiviteit

“Het werk van MAISON the FAUX is al vanaf dag één een radicaal voorstel voor inclusiviteit. Het is radicaal democratisch en op een liefdevolle manier anarchistisch en genereus. Het is nieuwetijds design, provocatief in de zin dat MAISON the FAUX weigert om een zichzelf in stand houdende esthetiek met bijbehorende commerciële waarde van exclusiviteit te bieden. In plaats daarvan mag íedereen op de voorgrond schitteren”, klinkt het juryrapport dat Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, voorlas tijdens de uitreiking. “We vieren niet alleen de ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium, maar ook hoe belangrijk creativiteit is, hoe belangrijk het opleiden van creatieven is, en we vieren dat we allemaal geloven in de kracht van innovatie”, zei ze in haar speech.

Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds zegt het volgende over de nieuwe ontvanger en de uitreiking: “Geëngageerd, inclusief en grensverleggend! Met MAISON the FAUX als 11de winnaar van het Cultuurfonds Mode Stipendium luiden we een nieuw dynamisch decennium in waarin we mode omarmen als geestverruimende kunstvorm waar voor iedereen plek is. Nederland heeft behoefte aan creatieve en onafhankelijke geesten. En de modesector aan investeerders die naast de glamour ook het ambacht in leven houden. Daar wordt de wereld beter van.” Gefeliciteerd, MAISON the FAUX!

Beeld: Cultuurfonds Mode Stipendium