Kunst, theater & muziek agenda: juni 2022

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Racisme in Nederland; Blinde vlekken zere plekken

Op vrijdag 20 mei 2022 opende de expositie 'Racisme in Nederland; Blinde vlekken, zere plekken' op het Museumplein in Amsterdam. Fotograaf Marjolein Annegarn maakte een serie van 19 fotoportretten met quotes die verbinden, ontroeren en begrip kweken. Het zijn verhalen over vooroordelen en discriminatie die naar eigen zeggen haar, als witte vrouw, de ogen openden voor haar eigen 'blinde vlekken' rondom racisme. De expositie wordt samen gepresenteerd met een boek-magazine van dezelfde titel, met interviews met de geportretteerden én columns van onder andere voormalig NOS-verslaggeefster Noraly Beyer, cabaretier Jörgen Raymann, evolutie bioloog prof. Nico van Straalen en historicus en schrijver prof. Alex van Stipriaan.

Museumplein Amsterdam: 20 mei t/m 3 juni | Rotterdam Schouwburgplein: 3 juni t/m 17 juni, blindevlekken.goedbeeld.nl

Eiland

FotograafJeroen Hofman (1976) werkt graag vanaf een kraan op zo’n twintig meter hoogte. Met als doel om landschappen gelaagd in beeld te brengen. Of het nu een rivierbedding is, een strand of duinlandschap Voor de tentoonstelling Eiland brengt hij de vijf Waddeneilanden in beeld, maar op geheel eigen wijze; net zoals de schilderijen van oude Hollandse meesters.

t/m 19 juni, fotomuseumdenhaag.nl

Cubic 3 Design

Tussen 1981 en 1995 ontwierpen Ton Hoogerwerf en Gerwin van Vulpen vooral wat ze zelf leuk vonden. Dit allemaal onder de noemer Cubic 3 Design, wat resulteerde in spraakmakende objecten die reflecteerden op maatschappelijke thema’s en het ontwerpvak zelf. Ze plaveiden hiermee de weg voor het ironische en conceptuele Dutch Design, dat in de 90’s door Droog Design internationaal op de kaart werd gezet. De tentoonstelling Cubic 3 Design in het Haagse Kunstmuseum laat hun fascinerende oeuvre zien.

28 mei t/m 9 oktober kunstmuseum.nl

Open avond Rijksmuseum

Airbnb en het Rijksmuseum kondigen een gratis open avond in het museum aan. Amsterdammers die de Nachtwacht nog nooit hebben gezien krijgen de kans om het schilderij te bewonderen en het culturele erfgoed te bekijken dat zo uniek is voor onze hoofdstad. Op deze open avond, die op 11 juli 2022 plaatsvindt, kunnen maximaal 2000 Amsterdammers gratis het museum in. Vanaf 15 juni 2022 is het mogelijk een kaartje aan te vragen via de website van het Rijksmuseum. Tevens heeft Airbnb ook een donatie aangekondigd aan het Rijksmuseum. Om bij te dragen aan een duurzame terugkeer van toerisme in Amsterdam en de restauratie van de Nachtwacht, doneert het platform €350.000 aan het Rijksmuseum.

11 juli, het Rijksmuseum

Open Tuinen Dagen

De Open Tuinen Dagen zijn weer terug. Het thema van dit jaar is ‘Op bezoek in de particuliere grachtentuin’. Ruim 25 grachtentuinen in Amsterdam openen voor publiek. Via Museum van Loon zijn tickets te bestellen voor de dagen, die als doel hebben om de aandacht te vestigen op het groene erfgoed van de stad.

17 t/m 19 juni, museumvanloon.nl

Stedelijk Base

In Stedelijk Base – Collectie voor 1950 zien we in het Amsterdamse Stedelijk Museum de ontwikkelingen in kunst en design van 1880 tot 1950. De permanente opstelling beslaat de helft van de nieuwe vleugel en toont een selectie van bijna 200 werken van sleutelfiguren als Gerrit Rietveld, Kazimir Malevitsj en Charley Toorop.

t/m 7 augustus 2022, stedelijk.nl

Saskia Boelsums – Liefde voor Landschap

In de overzichtstentoonstelling Saskia Boelsums – Liefde voor Landschap, zien we schilderachtige landschappen, alle gefotografeerd en bewerkt door Saskia Boelsums (1960). Voor haar werk maakt Boelsums foto’s van landschappen die haar boeien, om deze vervolgens, pixel voor pixel, te bewerken. Soms maandenlang. Met als gevolg een zowel schilderachtig als poëtisch gevoel. Speciaal voor deze tentoonstelling in Museum JAN maakte Saskia Boelsums een serie landschappen in de omgeving van Amstelveen.

1 juli t/m 25 september, museumjan.nl

THE KIND EFFECT

Sinds twee jaar is het algemene geluk onder jongeren van 18 tot 25 jaar aanzienlijk gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Kind Follows Kind Foundation biedt jongeren met THE KIND EFFECT een podium waar middels beeld het gesprek over verbinding en positiviteit wordt gevoerd. Het is een beweging ontstaan met en vanuit de jongeren doelgroep in de vorm van een online- en offline foto-expositie, reizend door verschillende steden in Nederland. Hier delen jonge talentvolle beeldmakers inspirerende verhalen over verschillende thema’s binnen hun leefwereld. Onderwerpen zoals body positivity, mentale gezondheid, kwetsbaarheid en verbinding spelen hierin de hoofdrol.

t/m 18 juni, kindfollowskind.com

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.