Ruud de Wild is een open boek. Of toch niet? Hij deelt veel, maar niet alles, zegt hij in Lago de Beau. Over zijn traumatische jeugd praat hij bijvoorbeeld liever niet te veel.
Opgroeien in een sekte
Ruud is opgegroeid in een gezin met elf kinderen en een heel gelovige vader. “Ik kom uit een geloofsgenootschap, een sekte heet dat ook wel”, legt de dj uit aan Beau van Erven Dorens. “Dat was heel streng.” Het zorgde ervoor dat hij als kind een keer uit logeren ging en daarna ‘nooit meer teruggekomen is’, vertelt hij openhartig in Lago di Beau. Zijn ouders geloofden dat het einde der tijden nabij is. “Het begon bij mij met een wantrouwen in het soort geloof”, zegt hij over zijn vertrek uit het gezin.
Therapie
De moeilijke jeugd heeft lange tijd impact gehad op de presentator, maar dit kwam pas echt tot uiting na de moord op Pim Fortuyn in 2002, wat voor de ogen van Ruud gebeurde. “Ik ben op een gegeven moment in therapie gegaan, omdat ik vastliep (…) Toen kwam mijn hele jeugd los. Er was geen houden meer aan.”
Afkomst omarmen
Een hoop sessies met een psychiater volgden. Iets dat Ruud inmiddels omschrijft als ‘het beste wat ik ooit kon doen’. “Zij zei: ‘Je moet misschien dingen niet gaan uitsluiten, misschien moet je stoppen met vechten tegen je afkomst en tegen je geloof, misschien moet je het wel omarmen.’ Maar het mooie was, ze zei eigenlijk iets prachtigs. ‘Als je het omarmt, kun je het ook uit liefde loslaten. (…)’ En toen leerde ik heel langzaam: ik kan ook de mooie dingen meenemen”, stelt Ruud. “Ik ben niet katholiek geworden, maar ik ben niet ongelovig.”