Erger jij je aan die zwarte of witte mee-eters op en rond je neus, op je voorhoofd of op je kin? Tijd om daar dan eens korte metten mee te maken. In samenwerking met NIVEA geven we je een aantal fijne tips om je huid er mooier uit te laten zien en mee-eters te verwijderen.
Zo ontstaan mee-eters
Allereerst is het handig om te weten wat mee-eters precies zijn én hoe ze ontstaan. Te beginnen bij de talgzakjes. Deze bestaan uit een klein haartje en een talgkliertje en bevinden zich met name in je gezicht (voorhoofd, neus en kin), op je borst en je rug. Wanneer deze zakjes verstopt raken of als er bacteriën in de poriën komen verschijnt er een mee-eter, of ook wel een ‘comedo’ genoemd. Wanneer de talgkliertjes verstopt raken en het teveel aan vet niet kan worden afgevoerd kan de huid aan het eind van het kliertje openbreken waardoor de talg donker kleurt. Met als resultaat een zwarte mee-eter.
Blackheads en whiteheads
Zwarte mee-eters worden ook wel ‘blackheads’ genoemd. Dit zijn open comedonen met een zwart puntje. Oftewel: een verstopte porie met talg en oude huidcellen. Wanneer deze porie open is, komt de ophoping in aanraking met zuurstof waarna dit zwart kleurt door de oxidatie.
Mee-eters kunnen ook wit zijn. Deze zogenoemde ‘whiteheads’ zien er met witte puntjes of bultjes een beetje uit als gerstekorrels, maar zijn in principe hetzelfde als een zwarte mee-eter. Ze zijn beide verstopt met talg en oude huidcellen. Maar het voornaamste verschil is dat whiteheads nog bedekt zijn met een laagje huid, waardoor de ophoping niet of nauwelijks in aanraking komt met zuurstof waardoor deze ook niet verkleurt.
Mee-eters bestrijden en voorkomen
We zijn al gauw geneigd mee-eters uit te knijpen, om op die manier het opgehoopte vuil te verwijderen. Toch kun je dit beter niet doen, omdat hier juist meer irritatie door ontstaat. Daarnaast kun je je huid zelfs zo erg beschadigen dat er littekens ontstaan. Wat je wel tegen mee-eters kunt doen? Het volgende:
- Gezichtsmasker: Door regelmatig een gezichtsmasker te gebruiken, verwijder je dode huidcellen. Hiermee voorkom je ten eerste al dat mee-eters verschijnen.
- Scrub: Heb je regelmatig last van pukkeltjes en/of mee-eters, dan is het aan te raden ook regelmatig je gezicht te scrubben. Hiermee verwijder je overtollig vet en voorkom je mee-eters en pukkels. Let wel op dat je je huid op de juiste manier én het juiste moment scrubt!
- Clear-up strips: met clear-up strips verwijder je overtollige talg uit de poriën van je T-zone (voorhoofd, neus en kin).
- Antibacteriële cover-up sticks: het is begrijpelijk als je oneffenheden wil camoufleren met make-up, maar het probleem is vaak dat je poriën hierdoor nog meer verstopt of geïrriteerd raken. Daarom kun je beter cover-up sticks of gezichtspoeders met een ontsmettende werking gebruiken.
- Behandeling bij de schoonheidsspecialist: kies voor een professionele cosmetische behandeling bij de schoonheidsspecialiste. Zij kunnen mee-eters behandelen met een stoombad waardoor je poriën gaan openstaan, waarna de mee-eters verwijderd kunnen worden. Hierna wordt de huid ontsmet, getonifieerd en extra verzorgd.
- Gezonde levensstijl: tot slot is een gezonde levensstijl minstens zo belangrijk. En dan hebben we het met name over de voeding. Vet eten met minder vitamines en sporenelementen zijn namelijk schadelijk voor jouw huid. Dus zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet en veel water drinkt. En wellicht overbodig om te zeggen, maar ook roken is extreem slecht voor je huid.
Ken jouw type huid
Tot slot is het heel belangrijk om te weten wat voor soort type huid jij hebt om te weten hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen en hoe je met de beste verzorging kunt voorkomen dat er mee-eters ontstaan. Meer daarover lees je op de nuttige informatiepagina van NIVEA.
Beeld: Tuva Mathilde Løland - Unsplash