Dingen die echt bij kerst horen

Lees ook

Het duurt niet lang meer of de kerst komt er alweer aan. Voor velen een tijd voor gezelligheid en plezier tijdens de koude dagen. Als je aan kerst denkt schieten je vast een aantal tradities te binnen. Veel van die tradities zijn over komen waaien vanuit Amerika. Andere tradities zijn juist oer Hollands. We zochten voor je uit welke bekende en minder bekende tradities echt bij kerst horen.

Het opzetten van de kerstboom

Een van de oudste kerstradities is misschien wel de kerstboom. De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Groene bomen en takken stonden symbool voor vruchtbaarheid. Hierbij viel het ze op dat er een boom was die altijd groen bleef: de dennenboom. Andere bomen verloren al snel hun bladeren. Om de boomgeesten gunstig te stemmen werden de bomen versierd met slingers en lichtjes. De kerstboom was geen Christelijk symbool en werd lange tijd niet toegelaten in de kerk. Toch besloot het Christendom de kerstboom te omarmen om zo het Heidense karakter van de versierde boom weg te nemen

Kerstpakketten

De tijd rondom kerst is ook de tijd dat je je kerstpakket ontvangt. Het kerstpakket bestaat nu zo’n 200 jaar. Ieder jaar worden werknemers van bedrijven verwend met een kerstpakket, als bedankje voor hun werkzaamheden door het jaar heen. De inhoud van een kerstpakket kan divers zijn. Van lekkere hapjes en drank tot cadeaus zoals cadeaubonnen of handige gebruiksartikelen. Tegenwoordig werken veel mensen thuis. Dan kan het handig zijn om een kerstpakket te laten bezorgen. Online kun je tegenwoordig eenvoudig kerstpakketten bestellen en thuis laten bezorgen bij je medewerkers.

Kerstmuziek

In de tijd rondom kerst is kerstmuziek haast niet weg te denken. Je hoeft de radio maar aan te zetten of “Last Christmas” vliegt je om de oren. Vervolgens houd je zo’n kerstliedje de hele dag in je hoofd. Toch is het tijdens kerst soms heerlijk om naar kerstmuziek te luisteren. Het zorgt ervoor dat je echt in de kerststemming komt. De eerste kerstliederen werden al duizenden jaren geleden gezongen. Je kon het toen niet echt kerstliederen noemen. Het waren heidense liederen die gezongen werden rondom de winterzonnewende.

Het kerstverhaal

Het kerstfeest is een christelijk feest. Om deze reden gaan veel mensen op de avond voor kerst naar de kerk. Tijdens deze dienst wordt het begin van het kerstfeest ingeluid en wordt er gedacht aan de geboorte van Jezus. Vaak worden er ook kerstliederen gezongen. Voor kinderen is er vaak vroeger op de avond een speciale “herdertjesmis”. Het kerstverhaal vertelt het verhaal van Maria en Jozef die een kindje verwachten. Ze overnachten in een stal en hier wordt Jezus geboren. Even later verschijnt er een engel die vertelt over de geboorte van de messias, de redder.

De Kerstman

De kerstman is de Amerikaanse versie van onze eigen Sinterklaas. In de eerste helft van de negentiende eeuw namen Nederlandse kolonisten de Sinterklaastraditie mee naar Amerika. Dat zien we nog een beetje terug in het woord Santaclaus, wat een verengelste vorm van Sinterklaas is. Aanvankelijk leek de kerstman nog veel op Sinterklaas, maar naarmate de tijd vorderde ontwikkelde de kerstman een ander uiterlijk en karakter.

Maretak

De maretak wordt ook wel mistletoe genoemd. Ook deze traditie vindt zijn oorsprong in Amerika. In Nederland is deze traditie minder bekend. Een maretak is een plant die vaak in huis wordt opgehangen tijdens de kerst. De tak heeft een magische aantrekkingskracht. Wie onder de mistletoe gaan staan, mag gekust worden en zij mag niet weigeren. De kus kan vriendschappelijk zijn, maar ook uit liefde. Als de persoon onder de mistletoe niet wordt gekust voorspelt dat ongeluk in de liefde.

Kerstcadeautjes onder de boom

Het geven van cadeautjes tijden de kerst is komen overwaaien vanuit het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Ook in Nederland doen we dit steeds vaker. Vroeg in de ochtend kijken de kinderen onder de kerstboom wat de kerstman hen heeft gebracht. Niet in alle landen worden kerstcadeautjes ‘s ochtends onder de kerstboom uitgepakt. In andere landen, waaronder veel zuidelijke landen worden de cadeautjes op kerstavond uitgepakt.

Het kerstdiner

Ook onlosmakelijk met kerst verbonden is uitgebreid eten met je familie. In veel families is er een traditioneel kerstdiner. Het kerstdiner wordt soms op kerstavond gehouden, maar ook vaak op een van de twee kerstdagen. Het kerstdiner bestaat meestal uit meerdere gangen en bestaat uit luxe gerechten. Traditioneel gezien is kalkoen het hoofdgerecht. Deze traditie begon in de tweede wereldoorlog toen de Amerikanen ons kwamen bevrijden en kalkoenen meenemen. In veel gevallen wordt de kalkoen gevuld en in de oven klaargemaakt.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook