Elise Schaap: 'Het was puur mijn eigen onzekerheid die me in de weg stond'

Elise is nu te zien in de film Mijn vader is een vliegtuig.

Elise Schaap (39) is te zien in de film Mijn vader is een vliegtuig, een rol die ze in eerste instantie afsloeg. 

Onzekerheid

Ondanks dat Antoinette Beumer, de regisseur en schrijfster van het boek over leven met een manisch-depressieve vader, haar persoonlijk appte voor de rol, vond Elise na het lezen van het script nog steeds dat legio andere actrices het beter konden doen dan haar. Het was zware materie en daar vond Elise zichzelf niet geschikt voor. "Pas na een goed gesprek met Antoinette wist zij me te overtuigen", vertelt Elise aan Marie Claire. "Antoinette zei tegen mij: ‘Ik vind het zoveel interessanter om met dit intense verhaal te kiezen voor een actrice die lichtheid in zich heeft’. Daar kon ik iets mee. Eigenlijk was het puur mijn eigen onzekerheid die me in de weg stond."

Hobbel

De actrice gaat vaak liever voor comedyrollen. "Dat zijn toch vaak de rollen die ik aangeboden krijg en die ik aanneem, omdat het makkelijk is om voor de veilige weg te kiezen. Elk nieuw project is een soort hobbel waar je overheen moet. Maar ik ben ontzettend blij dat ik het mezelf gegund heb om zoiets nieuws aan te gaan."

Eigen project

Daarnaast is Elise ook met een eigen project bezig: het opzetten van een comedyserie, samen met Anna Drijver en regisseur Jelle de Jong. "Ik ben heel blij met waar ik nu sta in mijn carrière. Toen ik op de toneelschool zat, had ik natuurlijk de hoop dat ik een boterham zou kunnen verdienen met acteren. Maar wat ik nu allemaal doe, en dat ik mijn eigen productie op poten mag zetten, dat had ik nooit durven dromen."

Heimwee

Dat ze veel in petto heeft, is ook het buitenland opgevallen. Ook daar komt wel eens een aanbieding binnen, al slaat ze die tot nu toe liever over. "Ik vind de vorm die we nu hebben ideaal: hier content maken, die vanzelf internationaal zijn weg vindt", vertelt ze. "Ik ben enorm verknocht aan thuis en krijg heel snel heimwee. Met een koffer de wereld rond reizen en maar zien wat de volgende dag je brengt, is helemaal niets voor mij."

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress