11 Films voor een mini vakantie langs de kust

Van de gedistingeerde Amerikaanse oostkust tot een idyllisch eilandje bij Napels.

Wil je de vakantie-voorpret al laten beginnen of heb je iets opbeurends nodig tijdens een druilerige dag? Maak een tocht langs de mooiste stranden en kustplaatsen met deze heerlijke films. Van de gedistingeerde Amerikaanse oostkust tot een idyllisch eilandje bij Napels.

TO CATCH A THIEF - 1955

Tijdens de opnames leerde actrice Grace Kelly prins Rainier kennen. Kelly schitterde naast Cary Grant in de lichtvoetige Alfred Hitchcock-thriller over een beruchte voormalige juwelendief (Grant) die moet ontkomen aan de politie als een copycat hem imiteert. Een mooi excuus om de Côte d’Azur op zijn hoogtepunt vast te leggen. De film zette Cannes in de spotlight met een speciale hoofdrol voor Hotel Carlton op La Croisette, het nabijgelegen strand en de oude haven. En, niet te vergeten, La Croix des Gardes, een klein château met een prachtig panoramisch uitzicht over de Middellandse Zee. Het kasteel is privé-eigendom, maar het grote park eromheen kun je wel bezoeken.

THE TALENTED MR. RIPLEY - 1999

Wijlen Anthony Minghella regisseerde een jonge Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow in deze verfilming van Patricia Highsmith’s boek. Naast een spectaculair Rome en Venetië gebruikten de makers twee eilanden in de baai van Napels voor het Mongibello Resort. De ongerepte eilanden Procida en Ischia bleken perfect voor een Italiaanse fifties-sfeer.

EVIL UNDER THE SUN - 1982

Een whodunit mag niet ontbreken in het lijstje. Dan is er maar één die hier een plek verdient: Agatha Christie’s Hercule Poirot. Peter Ustinov als de hautaine Brusselse speurneus wordt ingeschakeld om naar een exclusief eilandresort te reizen om uit te zoeken waarom een miljonair zit opgescheept met een nepdiamant. Als er een moord wordt gepleegd, blijkt iedereen een alibi te hebben. Gefilmd door heel Mallorca, afgewisseld met een wat troosteloos Engels North Yorkshire. Het Raixa-landgoed, dat dienstdeed als hotel, is sinds twee jaar weer vrij toegankelijk na een grondige renovatie.

SOMETHING’S GOTTA GIVE - 2003

Een compleet onweerstaanbare film. Of het nu gaat om de chemie tussen de hoofdrol-spelers Diane Keaton en Jack Nicholson of de romantische soundtrack. Net zo gedenk-waardig zijn de locaties. Californië, New York en Parijs zijn fotogeniek, maar speciale aandacht voor de Hamptons. Na de release van de film kreeg het chique gebied ten oosten van Long Island dan ook een extra toestroom van toeristen. Die wilden met eigen ogen zien of de plek waar Keaton viel voor de charmes van Jack Nicholson echt zo mooi was.

IL POSTINO - 1995

Gebaseerd op het boek Ardiente Paciencia van Antonio Skármeta en in 1996 beloond met een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Il Postino gaat over de bijzondere band tussen de Chileense poëet Pablo Neruda en Mario, de lokale postbode. Een fictief verhaal over de periode die Neruda ooit doorbracht op het eiland Capri. De film is gedraaid op de Procida- en Salina-eilanden bij Napels. Procida ken je ook van The talented Mr. Ripley. Dat eiland – 21 kilometer van de Napolitaanse kust – zag dan ook een vlucht in het toerisme. Te begrijpen, want de onaangetaste stranden en het ongerepte binnenland maken een fietstocht meer dan de moeite waard.

BONJOUR TRISTESSE - 1958

Gebaseerd op Françoise Sagans gelijknamige boek en geregisseerd door Hollywood-grootheid Otto Preminger (Laura). Cécile (een glamoureuze Jean Seberg) leeft een weelderig leven met haar rijke playboy-vader Raymond (David Niven), een weduwnaar. Wanneer vriendin Anne (Deborah Kerr) op bezoek komt en zich steeds meer op haar gemak voelt, is Cécile bang dat haar levensstijl zal veranderen. Gefilmd langs een groot deel van de Côte d’Azur, met speciale aandacht voor het strand van St. Tropez. Vol fashionable momenten van zowel Seberg, Niven als Kerr en Mediterraanse vergezichten die je direct een vlucht laten boeken.

REBECCA - 2020

De nieuwe versie met Lily James, Kristin Scott Thomas en Armie Hammer haalt het niet bij het origineel van Hitchcock uit 1940. Over een jonge echtgenote die na haar huwelijk al snel in de schaduw staat van Rebecca, haar mans eerste vrouw. Ondanks dat de film de Hitchcock-erfenis niet van zich af kan schudden, is-ie vermakelijk en ziet de thriller er waanzinnig uit. Zowel het zonnige, chique Zuid-Franse Cap d’Ail en Nice als ook het onheilspellende huize Manderley aan de brute Engelse kust.

NIGHTS IN RODANTHE - 2008

Net zoals Message in a Bottle is dit het soort Hollywoodfilm dat eigenlijk niet meer wordt gemaakt. Een romantisch drama dat ongegeneerd op je emoties inspeelt, met een goede cast in de vorm van Diane Lane en Richard Gere. Gere speelt Paul, een dokter die naar North Carolina reist om zijn van hem vervreemde zoon op te zoeken. Dan komt hij de ongelukkig gehuwde Adrienne (Lane) tegen in de lokale Inn. Het logement maakte vooral indruk, met zes slaapkamers ligt de ‘Inn at Rodanthe’ op Hatteras Island. Slechts 150 meter van de zee. In 2011 overigens gered van de zee en compleet gerenoveerd.

MESSAGE IN A BOTTLE - 1999

Een ongegeneerd Hollywood-drama. Matige recensies, maar een succes in de bioscoop. De indrukwekkende cast van Kevin Costner, Robin Wright en Paul Newman droeg ongetwijfeld bij. De film gaat over Theresa (Wright) die een tragische liefdesbrief vindt in een fles op het strand. Na veel speurwerk ontdekt ze de schrijver, een scheepsbouwer (Kevin Costner) die zijn vrouw heeft verloren. Denk aan veel sfeervol licht, Cape Cod bij ondergaande zon en strandhuizen die het bijna kunnen opnemen tegen de huizen in Something’s gotta give. In werkelijkheid overigens gedraaid in Maine en North Carolina.

A BIGGER SPLASH - 2015

Voor zijn doorbraak in 2017 met Call me by your name maakte regisseur Luca Guadagnino deze remake van de Franse thriller La piscine (met Romy Schneider en Alain Delon). Nu is het toneel het vulkanische eiland Pantelleria, vlak bij Sicilië. Het zwembad vind je – nog steeds – bij Tenuta Borgia, een verzameling huizen die te huur is. Hier genieten Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts en Dakota Johnson, totdat een tragedie zich voordoet en de vakantie tot een plots einde komt.

CHÉRI - 2009

Stephen Frears (Dangerous liaisons, The Queen) regisseerde Michelle Pfeiffer in dit komische drama over een oudere courtisane (Pfeiffer), die verliefd wordt op de 19-jarige zoon (Rupert Friend) van haar vriendin (Kathy Bates). Niet Pfeiffers beste film, maar het kijkt prima weg en de film is visueel verbluffend. Vol Belle Époque-flair met wat mooie Parijse shots en vooral kustplaats Biarritz in een indrukwekkende bijrol.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Something's Gotta Give