Met deze tips blijven je favoriete schoenen nog langer mooi

Zo houd je je schoenen stralend!

We houden uiteraard van onze schoenen. Een goed stel pumps of een prachtig stel laarzen: we kunnen er eindeloos van genieten. Of nou ja, eindeloos: onze favoriete schoenen lijken wel een uiterste houdbaarheidsdatum te hebben. Wij geven je tips om je schoenen nog langer mooi te houden.

Tip 1: Weet wat je draagt

Natuurlijk is het belangrijk om je schoenen goed te onderhouden. Maar 'goed' verschilt nogal: heb je een stel comfortabele canvas exemplaren, of juist een lovely leren paar? Ook bestaan er natuurlijk verschillende soorten leer, van gladleer tot gevet leer en natuurlijk suède of nubuck. Per leersoort verschilt het hoe jij je favoriete schoenen verzorgt, of dat nu een stel prachtige pumps zijn of je favoriete sneakers van favoriete schoenen zijn.

Gladleer herken je aan het feit dat het een glad soort leer is. Deze is het makkelijkst in het onderhoud. Vaak kun je met een simpel doekje met wat water al de meeste vlekken wegboenen. Als je vervolgens je schoenen ongeveer eens per twee maanden behandelt, dan is dat genoeg. Je hebt hiervoor een doek nodig en schoencrème in de kleur van jouw schoenen. Er bestaan speciale poetsdoeken voor schoenen, maar bij gebrek aan beter is een oude kussensloop of theedoek bijna net zo effectief. Let in dit geval wel op dat hier geen andere middeltjes meer aan zitten.

Gevet leer lijkt veel op gladleer. Misschien is het op het eerste gezicht dan ook moeilijk om hier een verschil tussen te zien. Maar gevet leer is zoals de naam al zegt een beetje vettig. Wanneer je het aanraakt zullen je vingers dus een beetje oily aanvoelen. Ook kun je het herkennen aan vaak een iets mattere kleur en een stevigere, stroevere structuur. Gevet leer vereist meer onderhoud dan gladleer. Schoenen van gevet leer moet je dan ook regelmatig behandelen. Hiervoor bestaan waxsprays of waxpotjes, die speciaal bedoeld zijn voor gevet leer. Ook hier geldt dat een oude kussensloop of theedoek prima dienst kan doen als poetsdoek. Kost dus iets meer moeite, maar goed, dan heb je ook wat.

Suède leer heeft weer een heel andere aanpak. Suède kun je herkennen aan de kleine haartjes op het leer. Om je blue suede shoes (en ook elke andere kleur suède) goed te verzorgen, bestaan er speciale borsteltjes. Hiermee borstel je één kant op, om zo het vuil eraf te poetsen. Dit houdt het leer mooi en de kleine haartjes die erop zitten zacht. Gebruik vooral geen wax of schoencrème voor je schoenen, want dit komt het materiaal niet ten goede. Er bestaan wel speciale suède sprays om het leer langer mooi te houden. Tip: heb je een vetvlekje op je suède schoenen? Gebruik dan een krijtje! Laat even intrekken, en veeg vervolgens met een oude tandenborstel de krijtresten weg. Het krijtstof heeft dan het vet uit het leer geabsorbeerd.

Witte canvasschoenen zijn ook ontzettend populair. Makkelijk te combineren, stylish en toch casual - de mogelijkheden zijn eindeloos. Extra jammer daarom dat ze zo snel een afgedragen uiterlijk hebben. Met wondersponsjes valt echter veel te fixen! Poets met wondersponsjes met een beetje babyshampoo over de grauwe plekken op je sneakers, en je zult zien: ze gaan vanzelf weer stralen. En ten slotte geldt natuurlijk dat je met een fris stel veters je schoenen direct weer als nieuw lijken, zonder ook maar enige moeite!

Tip 2: Switch je schoenen

Ja, we snappen natuurlijk dat je je favoriete pumps het liefst elke zomeravond aan hebt, of dat je makkelijke sneakers gewoon een handige keuze zijn voor alledag. Maar toch is het zo: om je schoenen mooi te houden kun je ze het beste afwisselen. Je zorgt er zo voor dat het materiaal van je stappers even kan rusten. Net zoals je er zelf niet op vooruitgaat als je elke dag opnieuw weer tot het uiterste gaat, geldt ditzelfde voor je schoenen.

Tip 3: Voorkomen is beter dan genezen

Wellicht een open deur, maar het is altijd goed om te onthouden dat je qua schade aan je schoenen beter kunt voorkomen dan genezen. Het is echter, zeker in ons kikkerlandje, echt niet niet altijd even makkelijk om in te schatten wat het weer brengt. Heb je dan toch per ongeluk je prachtige gladiator sandalen aan in een regenbui? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een water- en vuil-afstotende spray. Zo is er toch geen schoen overboord!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels, cottonbro