7 Dingen die beter niet kunt zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Deze dingen zijn een absolute no-go.

sollicitatiegesprek

Hoe vaak je het ook hebt gedaan, een sollicitatiegesprek blijft spannend. De eerste indruk in belangrijk, dus je wilt het niet meteen verpesten. In dat geval kun je deze zeven dingen beter niet zeggen.

1. "Ik heb geen vragen"

Zelfs als je al bekend bent met het bedrijf, is het een absolute no-go om aan het einde van een sollicitatiegesprek geen vragen te stellen. "Op die manier denkt de werkgever dat je niet geïnteresseerd bent in de baan, dat je lui bent of het meest belangrijke, dat je je niet hebt voorbereid", legt carrière-expert Vicki Salemi uit aan PureWow.

Het is dus belangrijk om altijd wat vragen achter de hand te hebben om aan de werkgever of recruiter te stellen. "Kijk op de sociale media van het bedrijf", raadt Salemi aan. "Google het bedrijf of lees de website goed door. Bedenk ten minste twee of drie vragen over de baan, het bedrijf of iets wat je hebt gelezen." Doe dit niet alleen omdat dit is wat de werkgever wil horen, maar ook zodat jij zelf meer inzicht krijgt in de baan. Is het wel iets wat jij leuk vindt om te doen? Past het bedrijf bij jou? Dat zijn belangrijke vragen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

2. "Mijn vorige baas was gek"

Misschien ben je niet helemaal happy met je vorige of huidige werkgever en is dat de reden dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Maar tijdens een sollicitatiegesprek is het not done om slecht over je vorige of huidige werkgever te praten. Hierdoor kom je namelijk niet professioneel over. "Het is gewoon onbeleefd", zegt Salemi stellig. "De werkgever bij wie jij solliciteert begint zich misschien af te vragen of jij ook zo over hem/haar of zijn/haar bedrijf zal spreken."

Tijdens een sollicitatiegesprek zal de werkgever of recruiter je ongetwijfeld een vraag stellen als: 'Noem een situatie waarin je met een moeilijke situatie of moeilijk onderwerp te maken had.' "Concentreer je dan op hoe je jezelf verkoopt en hoe jij goed hebt gehandeld in die situatie", raadt Salemi aan. "Je hoeft niet te zeggen dat het je baas was."

Wat als de werkgever je vraagt waarom je bij je huidige baan weg wil? Ook dan is het geen goed idee om te vertellen dat je baas gek of vervelend is. "Je kunt gewoon zeggen: 'Ik heb alles geleerd wat er te leren valt in deze rol, ik ben gericht op groei en daarom ben ik geïnteresseerd in deze kans'", aldus Salemi.

3. "Hoe heb ik het gedaan?"

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk onwijs spannend, en je wil het dan ook zo goed mogelijk doen. Het liefst hoor je gelijk of je het bent geworden of niet. "Hoe heb ik het gedaan?", is dan ook een vraag die gelijk door je heen schiet. Toch is het beter om dit niet te vragen aan de werkgever of recruiter, weet Salemi. "De potentiële werkgever kan dan denken dat jij altijd op zoek bent naar directe feedback op het werk." Kortom: niemand wil iemand inhuren waarvan hij denkt dat hij steeds zijn of haar handje vast moet houden.

In plaats daarvan kun je beter vragen: "Wat zijn de volgende stappen?" Op die manier krijg je vaak al een indruk van hoe je het hebt gedaan. Heb je de baan helaas niet gekregen? Dan is het helemaal oké om feedback te vragen. Soms gaat het niet per se om je kwalificaties, maar heeft het bedrijf bijvoorbeeld besloten intern iemand aan te nemen. In dat geval kun je de werkgever of recruiter vragen contact met je op te nemen voor een eventuele toekomstige vacature.

4. "Dit is een geweldige opstap voor mijn volgende baan"

Het is geweldig om carrièregericht en ambitieus te zijn. Je hebt een bepaald doel voor ogen en daar wil je volledig voor gaan. Daar kom je natuurlijk niet zomaar, dus zul je wat werkervaring op moeten doen. Het is dus prima als je je eerste, tweede of zelfs derde baan gebruikt als een soort opstapje voor je droombaan. Het is echter niet zo'n goed idee om dit tijdens een sollicitatiegesprek te benoemen. "Je wilt de werkgever ervan overtuigen dat dit een baan is waar je een tijdje wil blijven hangen", weet Salemi. "Je wilt niet zeggen: 'Ik blijf hier maar een jaar, omdat ik dit op mijn cv wil.'"

Het is daarom beter om te vragen naar de groeimogelijkheden binnen de baan en binnen het bedrijf. Voor werkgevers is het natuurlijk een behoorlijke pré als je alles aan het bedrijf geeft, dus is het goed om die indruk achter te laten bij een sollicitatiegesprek.

5. "Hoeveel vrije dagen krijg ik?"

Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoeveel verlofdagen je krijgt binnen het bedrijf, maar dit is niet iets om tijdens het sollicitatiegesprek te vragen. "Het kan zo overkomen dat je niet serieus bezig bent met werken", licht Salemi toe.

Heb je echter een sollicitatiegesprek met een recruiter, dan is het wel een onderwerp waar je over kunt beginnen. Zo zou je kunnen vragen om het arbeidsvoorwaardenbeleid, een bonusregeling of andere extra's.

6. "Hoeveel krijg ik betaald?"

Soms komt het voor dat je voor een baan solliciteert waarvan het salaris uiteindelijk veel te laag is in jouw ogen. Het is dan zonde van jouw tijd én die van de werkgever om een gehele sollicitatieprocedure te doorlopen. Maar om nou gelijk te vragen naar het salaris, dat is toch wel echt een faux pas.

In plaats daarvan kun je beter transparant zijn over jouw gewenste salarisbereik. "Wat is het bereik voor deze functie?", kun je vervolgens vragen aan de werkgever of recruiter. "Als je het initiële salarisgesprek hebt, houd het dan hoog, houd het breed en probeer de werkgever eerst een bedrag te laten zeggen", adviseert Salemi. "Een werkgever zal er ook voor willen zorgen dat je niet veel meer salaris vraagt dan hij te bieden heeft, omdat hij geen tijd wil besteden aan een kandidaat als jullie niet op dezelfde pagina zitten."

7. "Wat voor rol is dit? Wat doet dit bedrijf?"

Eerder zeiden we al dat het een no-go is om geen vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar vragen als 'Wat voor rol is dit?' en 'Wat doet dit bedrijf?' zijn misschien nog wel slechter dan helemaal niets vragen. Deze vragen tonen namelijk aan dat je je niet goed (genoeg) hebt verdiept in de vacature en in het bedrijf.

Aan de andere kant kan het zo zijn dat je op meerdere vacatures en bij verschillende organisaties hebt gesolliciteerd. Als een van deze bedrijven dan (telefonisch) contact met je opneemt, kan het nog weleens lastig zijn om je precies voor de geest te halen om welke vacature dit ging. Zeg dan zoiets als: "Ik ben echt geïnteresseerd in uw bedrijf en als ik het me goed herinner, heb ik meer dan eens op een baan gesolliciteerd. Voor welke functie is dit?"

Daarnaast kan het handig zijn om in een overzicht bij te houden op welke functies en bij welke bedrijven je hebt gesolliciteerd. Op die manier weet je niet alleen precies welke sollicitaties je de deur hebt gestuurd, maar ook bijvoorbeeld wat de functie-eisen waren. Het kan namelijk voorkomen dat het bedrijf de vacature van de website haalt, terwijl je nog wel een sollicitatiegesprek op de planning hebt staan – dat je moet voorbereiden.

Carrière
  • Marie Claire
  • iStock