Zo vraag je tóch opslag bij je baas

Wist je dat momenteel een kwart van de Nederlandse werkgevers aangeeft dat salarisverhogingen op de tocht staan? Dit betekent dus dat er nog steeds ruimte is om te onderhandelen. Terwijl slechts één op de vijf vrouwen van plan is dit jaar die onderhandeling aan te gaan. Hoe je toch het onderste eruit kunt halen? We geven je wat tips.

Onderzoek

Uit onderzoek van vacaturesite Indeed, onder meer dan 1000 werknemers en meer dan 250 werkgevers, is gebleken dat slechts één op de vijf vrouwen van plan is dit jaar in onderhandeling te gaan met hun baas over de hoogte van het salaris. Enne, dit staat in schril contrast met de mannen. Want maar liefst een derde van hen is namelijk van plan opslag te vragen.

Onderhandelen over je salaris is een belangrijk onderdeel op je werk. But we get it, het kan ontzettend spannend zijn om dit te doen. Gelukkig bestaan er mogelijkheden en er is misschien meer mogelijk dan je denkt.

Checklist

Voordat je naar je baas gaat om over je salaris te praten, is het belangrijk om onderstaande checklist eerst in orde te hebben. Komt 'ie:

  • Zoek uit wat je wil verdienen en wat redelijk is om te vragen.
  • Heb ook begrip voor de situatie waar jouw werkgever in verkeert.
  • Overweeg ook om los van salaris over secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen.
  • Kies een geschikt moment voor het gesprek.
  • Oefen het gesprek van te voren (bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin).

Oefening baart kunst

Wist je dat onderhandelen ook te leren valt? Door het vaak te doen, krijg je het steeds beter onder knie. Bedenk voordat je het gesprek ingaat, waarom je een hogere salaris verdient. Volgens Indeed werkt het altijd goed als je jouw meest waardevolle kwaliteiten in zo’n onderhandeling goed naar voren laat komen.

Timing is key

Het juiste moment uitkiezen, naast een goede voorbereiding, is ook een sleutel tot succes. De optimale tijd om dit te doen? Volgens de vacaturesite is dit aan het begin van de middag, in de tweede helft van de week. Waarom vraag je je misschien af? De werkgever heeft dan waarschijnlijk de belangrijkste werkzaamheden afgerond en tijd gehad om zich voor te bereiden op het gesprek. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type werk dat je doet.

Maak gebruik van succes

Het helpt ook goed om bepaalde mijlpalen op je werk aan te grijpen. Gebruik bijvoorbeeld een jubileum van het aantal gewerkte jaren van jou bij het bedrijf of benoem een ander behaald succes dat (mede) tot stand is gekomen door jouw toedoen.

Geen succes? Geef dan niet op! Helaas eindigen niet alle onderhandelingen in een compromis of een ander door jou gewenst resultaat. Mocht dit het geval zijn, vraag dan aan je baas wat de reden is dat er geen salarisverhoging mogelijk is. Vraag daarnaast ook wat er verbeterd moet worden om dit in de toekomst alsnog voor elkaar te krijgen. “Deze communicatie laat de werkgever zien dat je vastberaden bent om je kwaliteiten te verbeteren.” Succes!

Bron: Marie Claire | Beeld: Younger

Laatste nieuws