Omgaan met collega’s is soms een kunst op zich. Hoe amicaal mag het? Hoe zakelijk moet het? De grenzen zijn soms vrij onduidelijk. Ook de volgende, vaak ontzettend goed bedoelde opmerking, kun je beter op een andere manier formuleren.
Eigenlijk
Het woord 'eigenlijk', hoe vaak gebruiken we dat eigenlijk? We staan er niet bij stil, maar het woord rolt vaker van onze lippen dan goed is. Zo weet ook Carolyn Kopprasch, die gespecialiseerd is in geluk op de werkvloer. Het woord ‘eigenlijk’ kan elke positieve opmerking een negatieve lading geven, verklaart ze aan PureWow.
De term 'eigenlijk' kan een veroordelende en neerbuigende toon hebben. “Het maakt bijna niet uit hoe goed het nieuws is, als je ‘eigenlijk’ gebruikt, voelt het alsof iets niet klopt”, stelt Kopprasch.
Niemand wil zich tijdens haar werk gekleineerd voelen, zeker niet als je juist met een goed idee kwam. Kopperasch komt daarom met het voorstel om nooit meer zinnen als: ‘Dat is eigenlijk een heel goed idee’ en ‘Je hebt daar eigenlijk best wel een punt’, te gebruiken. Het lijken onschuldige uitingen, maar door eigenlijk te zeggen kan het overkomen alsof diegene tegen wie het wordt gezegd normaal geen goede ideeën heeft. Het kan iemand het gevoel geven dat zij of hij dom is.
Onnodig
Ook literair-cultureel schrijfster Jen Doll heeft het niet op het woord 'eigenlijk'. Ze noemde het woord het verschrikkelijkste woord op de aarde en omschrijft het zelf als sneaky. “Eigenlijk is het woord dat je gebruikt als je wilt zeggen: ‘Jij hebt ongelijk en ik heb gelijk, en je bent op z’n minst een beetje idioot”, aldus Doll.
Volgens de schrijfster is het indirecte kritiek. “En zelfs als het aardig bedoeld is, is het onnodig en een verspilling van ruimte.” Bovendien voelt het vaak niet oprecht als je een compliment te horen krijgt met het woord eigenlijk.
Alternatief
Wat je in plaats daarvan kunt zeggen is zo klaar als een klontje. Zoals Doll al zei is het woord onnodig. Zeg in plaats van: “Dat is eigenlijk een goed idee”, gewoon: “Dat is een goed idee.” Wereld van verschil, toch?
- Marie Claire
- Younger