Dit gebeurt er met je lichaam als je een hekel aan je baan hebt

Lees ook

Iedereen heeft weleens een off day op werk. Heb je echter meer slechte dan goede dagen? Dan zijn er een paar tekenen waar je op kunt letten, zodat het niet omslaat in eindeloze werkstress. You've got this!

Lichaam

Je lichaam geeft vaak al eerder aan, voordat je het zelf doorhebt, dat er iets aan de hand is. Deze stresssymptomen kunnen door je werk veroorzaakt worden. Wat deze alarmsignalen, die aangeven dat je niet in orde bent, kunnen zijn? Komen ze:

1. Slapeloosheid

Volgens klinisch psycholoog Monique Reynolds zijn slapeloze nachten vaak het eerste symptoom, wat meestal veroorzaakt kan worden door twee dingen. 'Mensen melden vaak dat ze niet kunnen slapen, omdat hun gedachten dan alle kanten opgaan. Of ze geven juist aan dat ze niet in slaap kunnen blijven, waardoor ze midden in de nacht wakker zijn en denken aan hun to-do lijst.' Een paar onrustige nachten is no biggie, maar als het een patroon wordt dan kan dat een alarmerend teken zijn.

2. Hoofdpijn

Wist je dat je spieren zich aanspannen om je lichaam te beschermen tegen eventuele letsels? Volgens de American Psychological Association kunnen je spieren aangespannen zijn als je je werkplek als een 'gevarenzone' ziet. Chronische spanning in je nek, schouders en hoofd kan in verband worden gebracht met migraine en spanningshoofdpijn. 'Stress creëert fysiologische symptomen en dat uit zich in pijn', legt Reynolds aan Huffpost uit.

3. Spierpijn

Volgens de klinisch psycholoog staat je zenuwstelsel, als je een hekel hebt aan je baan, constant op scherp. 'We zijn voortdurend aan het anticiperen, klaar om te reageren op een onaangename baas of collega.' Typ jij altijd je e-mails met je schouders opgetrokken en je kaken stijf op elkaar? Dan kan dit een teken zijn dat je werk je gezondheid beïnvloedt.

4. Mentale gezondheid

Ook geeft de klinisch psycholoog aan dat meer stress je mentale gezondheid kan aantasten, wat weer andere problemen kan veroorzaken – denk aan overeten en depressie. Ai!

5. Vermoeidheid

En dan hebben we het over een vermoeidheid die niet te verhelpen is door middagdutjes of een weekend rust. Als je een baan hebt die je écht niet leuk vindt, dan kan dit ervoor zorgen dat je je letterlijk leeggezogen voelt.

Dit kun je er tegen doen

Voordat je direct de handdoek in de ring gooit, zijn er twee dingen die je eerst kunt proberen:

  1. Neem genoeg pauzes: het is belangrijk om jezelf rust te geven, zodat je lichaam kan resetten.
  2. Herformuleer je negatieve gedachten: denk bijvoorbeeld aan mindfulness. De manier van hoe je denkt, kan bepalen hoe je je voelt.

Werken deze bovenstaande dingen niet? Zie dit dan als een waarschuwing dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe baan. Het is namelijk belangrijker om het onderliggende probleem op te lossen, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Vrouwelijke baas

Bewezen: een vrouwelijke baas zorgt voor meer motivatie op kantoor

Het blijkt dat vrouwelijke bazen beter zijn dan hun mannelijke collega's. Althans, dat meldt de Time. Zo is uit een onderzoek gebleken dat vrouwen vaak betere managers zijn.
werkdag

5 Tips waardoor je werkdag sneller gaat

Als je je productiviteit wil verhogen, betekent dit niet per se zeggen dat je harder moet werken. Het gaat erom dat je slimmer werkt. Met deze vijf tips gaat je productiviteit omhoog en daardoor voelt je dag ook een stukje korter.