Van The Dig tot Ammonite: de Engelse kust is een populaire locatie voor films en series

Doe alvast inspiratie op voor een vakantie.

Films Engelse kust

Altijd al het decor van Shakespeare in Love met eigen ogen willen zien? Of ben je benieuwd naar het decor van de nieuwe film met Kate Winslet, genaamd Ammonite? Ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is de Engelse Kust als decor, wat zorgt voor betoverende beelden. Doe alvast inspiratie op zodat de Engelse kust jouw eigen droom decor wordt voor een vakantie met ver weg allures maar toch dichtbij.

The Dig decor: de weidse kuststreek van Suffolk

The Dig al gezien? Deze schitterende film belooft één van de grote successen van Netflix te worden dit voorjaar. Mede dankzij het prachtige spel van topacteurs als Carey Mulligan en Ralph Fiennes, maar ook vanwege het ruige landschap waarin het intrigerende verhaal zich afspeelt: de kust van Suffolk, ten noordoosten van Londen in de Engelse kustregio East Coast. De regisseur van The Dig heeft volop gebruik gemaakt van de weidse brakwatergebieden aan de kust van Suffolk, the estuary lands. 'Een uniek landschap dat in alles de essentie van Engeland ademt', aldus filmmaker Simon Stone.

Een prachtige plek om hier te bezoeken is het Deben Peninsula. Dit schiereiland hoort bij een gebied dat officieel is uitgeroepen tot een Area of Outstanding Natural Beauty en over die kwalificatie is geen twijfel mogelijk: je komt ogen tekort. Bijkomen van alle indrukken kan aan de nabijgelegen stranden van Thorpeness en van Aldeburgh. Of spot vogels in het natuurgebied van Shingle Street. Er valt hier nog veel meer interessants te bezoeken, zoals muziekcentrum Snape Maltings, aan de rand van een natuurreservaat waarin het fantastisch mooi wandelen is.

Kate Winslet in Ammonite op South Coast

Ook topactrices Kate Winslet en Saoirse Ronan zijn bekend met de Engelse kust. In 2021 komt de film Ammonite uit waarin Winslet de noest werkende paleontoloog Mary Anning speelt en Ronan haar onwelkome gast. Het verhaal is gefilmd in Lyme Regis in Dorset, aan de Engelse South Coast.

Dit stijlvolle en charmante plaatsje tussen Exeter en Bournemouth staat bekend als vindplaats van fossielen uit de geologische Jurassic periode en wordt ook wel bestempeld als de Jurassic Coast. Tegenwoordig staat het ook bekend als paradijs voor shoppers en foodies, met de leukste winkels, fijnste cottages en restaurants in overvloed.

Gwyneth Paltrow, Monty Python en Coldplay

De lijst met mooie plekken aan de Engelse kust die dienst deden als filmdecor is eindeloos. Zo werd aan de stranden van Norfolk gefilmd voor Shakespeare in Love met Gwyneth Paltrow en is oorlogsklassieker The Eagle has Landed met Michael Caine gefilmd aan de kust van Cornwall. Het populaire naturistenstrand Studland aan de South Coast vlak bij Bournemouth is te zien in de openingsbeelden van Monty Python’s Flying Circus (waar Michael Palin uit de zee komt zetten) en Coldplay vond deze omgeving perfect voor de videoclip van Yellow.

De Engelse kust is al voor een lange tijd een populaire locatie voor de mooiste films en het tot leven wekken van verhalen. De kustlandschappen zijn karakteristiek, eigenzinnig en fotogeniek. Van de vorstelijke kastelen in Northumberland tot pittoreske havenstadjes aan de zuidkust. Met charmante vissersdorpjes, vriendelijke pubs en stijlvolle restaurants aan zee, is de Engelse kust een must visit bestemming om te bezoeken, wanneer het weer veilig is om te reizen.

Reizen
  • England’s Coast
  • England’s Coast