Tijdens meetings houden we onze e-mail nauwlettend in de gaten en wanneer we die ene collega uit de brand helpen, houden we ook een oog op onze andere Zoom-notificaties. We houden nu eenmaal graag alle ballen in de lucht. Maar dat multitasken, dat blijkt dus helemaal niet gezond voor je te zijn.
Stoppen met multitasking
We brengen niet graag slecht nieuws, maar met multitasken kun je het beste onmiddellijk stoppen. Dacht je altijd dat je op deze manier dingen het beste snel gedaan kunt krijgen? Je bewerkstelt er juist het tegenovergestelde mee. Multitasking is volgens neurowetenschapper Dean Sherzai eigenlijk ‘meerdere dingen tegelijkertijd slecht uitvoeren’.
Er bestaat volgens Dr. Sherzai niet zoiets als multitasking. Wel is het zo dat ons brein een behoorlijke capaciteit heeft. Het heeft maar liefst 87 biljoen neuronen. Het betekent alleen niet dat we ons brein kunnen overladen met informatie. Onze focus is namelijk lineair, zo legt Dr. Sherzai uit aan Well + Good. 'Eigenlijk overweldigen we de poort naar de hersenen alleen maar als we multitasken.'
Onmogelijke opgave
'Multitasking impliceert dat je meerdere actielijnen kunt uitvoeren die niet of slechts marginaal tegelijkertijd met elkaar zijn verbonden.' En dat is volgens Dr. Sherzai simpelweg onmogelijk.
Toch proberen we het wel, met alle gevolgen van dien, als we Dr. Sherzai mogen geloven. 'Terwijl we het ene doen, sluipt informatie van de andere taak naar binnen en dat leidt je af.' Dit staat volgens de neurowetenschapper behoorlijk in de weg van daadwerkelijke productiviteit. Sterker nog, je kunt jezelf er behoorlijk mee saboteren. Creatief bezig zijn en een taak naar behoren uitvoeren, kun je volgens Dr. Sherzai wel vergeten als je niet gefocust bent.
Ongezond
Stoppen met multitasken is niet alleen beter voor je productiviteit, maar ook voor je gezondheid. Het is volgens Dr. Sherzai namelijk de fundatie van chronische stress. Door dingen altijd tegelijkertijd te doen, sluit je taken nooit echt af. 'Je doet meerdere dingen, zonder duidelijke succesvolle eindpunten die voldoening geven. Dit creëert chronische spanningen.'
Bovendien eist die stress ook z'n tol van je lichaam. Als je je hersenen chronisch overbelast, geeft het lichaam veel endocriene chemische stoffen af. En die hebben weer een negatieve invloed op je groeihormonen, geslachtshormonen, insuline-aanmaak, schildklierhormoon, cortisolspiegel en immuunsysteem.
Wat dan wél te doen
Focus je simpelweg op één taak en ga pas bezig met de volgende als je de eerste opdracht hebt voltooid. Het is de manier om een closed-loop te creëren. Je hersenen zullen je er bovendien dankbaar voor zijn. Er komt namelijk dopamine vrij als je een specifieke en meetbare taak afsluit. Deze feel-good hormoon versterkt daarna je gedrag en hierdoor voel je je veel productiever én zit je lekkerder in je vel. Win-win!
- Marie Claire
- iStock