Tijdloze trend: parels winnen enorm aan populariteit

Deze stijliconen zetten parels weer op de kaart.

parels

Grace Kelly noemde de parel ooit 'de koningin der edelstenen en de edelsteen der koninginnen'. Maar die voorliefde voor parels heeft zich tegenwoordig ver buiten de koninklijke kringen verspreid.

Rijkdom, verfijning en macht

De parel weet zijn bijzondere status al eeuwenlang in stand te houden. Dacht je dat duizenden jaren voor het begin van de jaartelling alleen nog maar aan jagen en verzamelen werd gedaan, dan heb je het mis: ook parelduikers kennen een lange geschiedenis. De parel is wellicht zelfs de allereerste edelsteen die bekend was. Geen wonder dat de zeldzame creatie uit zee al snel in verband werd gebracht met rijkdom, verfijning en macht.

Die associaties werden alleen nog maar sterker toen de Europese royals vanaf de zestiende eeuw ook grote parelliefhebbers werden. Een van de machtigste vrouwen in de Europese geschiedenis, Catherina de Medici, zou maar liefst zes snoeren om haar hals dragen. Sindsdien zijn pareloorbellen en -kettingen niet meer weg te denken uit het koninklijke en adellijke modebeeld, maar het duurde nog lang voordat het 'gewone volk' zo'n sieraad kon bemachtigen.

Tot 1893 konden parels alleen opgedoken worden uit zee, waardoor ze zeldzamer en duurder waren dan diamanten. Dit veranderde toen de zogenoemde cultivés konden worden gekweekt. Hiermee werden parels niet alleen ietsje betaalbaarder, ook kregen ze hierdoor een egalere vorm.

Nieuwe connotaties

In de vorige eeuw hebben genoeg stijliconen de populariteit van parels vergroot (denk aan Coco Chanel, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor en Jackie Kennedy), en nu maakt de parel wéér zijn opmars. In een ander jasje, dat dan wel.

Designers als Gurung, Alessandro Michele en Simone Rocha (waar de pareloorbellen van Kate Middleton vandaan komen) hebben parels van hun ietwat ouderwetse en preppy imago afgeholpen en een modern tintje gegeven. Modern day Hollywood-sterren als Rihanna en Harry Styles hebben parelsnoeren de afgelopen steeds geliefder gemaakt bij het jongere publiek, die de kettingen eerst vooral associeerden met het sieradenkistje van hun grootmoeder. En begin dit jaar liet Kamala Harris 'de edelsteen van de macht' aan haar oren en nek schitteren tijdens haar beëdiging als vice-president van de Verenigde Staten.

'Dit zijn edelstenen met een buitengewone verfijning, sensualiteit en kracht. Dat past erg goed bij het huidige idee van matriarchale macht', zo verklaart fashion designer Prabal Gurung de hernieuwde aantrekkingskracht van de parel.

Of je nu voor een matchende oorbellen-en-parelsnoer combi gaat of het bij een subtiel hangertje houdt: de parel mag weer gezien worden, en dat laten we ons geen twee keer zeggen.

Mode
  • Beau Monde
  • BrunoPress