Spanningshoofdpijn – wat is de oorzaak en wat doe je ertegen?

Als je het wel eens meegemaakt hebt, weet je hoe vervelend het kan zijn. Spanningshoofdpijn is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn en veel mensen hebben wel eens spanningshoofdpijn ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 60% van de mensen wel eens last heeft van spanningshoofdpijn en dat het een aanzienlijke beperking vormde voor hun werk en sociale leven.

Wat zijn oorzaken van spanningshoofdpijn?

Er zijn verschillende soorten oorzaken die spanningshoofdpijn kunnen veroorzaken. Ernstige ziekten en hersentumoren kunnen een oorzaak zijn van de hoofdpijn. Mocht je het idee hebben dat je hier mee te maken hebt, adviseren wij om een specialist te raadplegen. Ook clusterhoofdpijn kan een oorzaak zijn, zo ook te weinig water drinken en verschillende E-nummers.

Te weinig water drinken, wordt vaak onderschat, het is een veelvoorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn. Daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken.

Verbazingwekkend bij spanningshoofdpijn is het verschil bij mannen en vrouwen. Bij mannen komt deze vorm van hoofdpijn namelijk vaker voor dan bij vrouwen, en de leeftijdscategorie waar spanningshoofdpijn het vaakst voorkomt, is van 30 t/m 40 jaar.

Spanningshoofdpijn staat ook ook wel bekend als 'spierspanningshoofdpijn'. De naam komt van het soort gevoel dat je krijgt bij de hoofdpijn. Het gevoel is alsof je een strakke band om je hoofd draagt en je last krijgt van een drukkend en knellend gevoel. De pijn die je daarbij hebt, is vaak dof en het voelt alsof het drukt aan beide kanten van het hoofd. De hoofdpijn kan zich bevinden in zowel het voorhoofd als het achterhoofd.

Hoe lang duurt spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn duurt vaak zo’n 1 à 3 dagen. Dit wordt ook wel de milde variant genoemd. Wanneer je genoeg rust neemt en goed slaapt dan is spanningshoofdpijn over het algemeen binnen een dag weer voorbij. Er is een spanningshoofdpijn variant waarbij het tot 15 dagen kan duren voordat de hoofdpijn verdwijnt. Dit noem je een episodische variant. Er is zelfs een chronische spanningshoofdpijn die vaak elke dag aanwezig is.

Het kan zijn dat spanningshoofdpijn vooral te maken heeft met een slechte zithouding of verkeerde bewegingen. Wanneer dit het geval is, zijn fysiotherapie en oefeningen aan te raden!

Blijf er in ieder geval niet mee zitten, spanningshoofdpijn is te verhelpen.

Beeld: iStock

Laatste nieuws