Vandaag vraagt Free a Girl om jouw stem

Vandaag roept Free a Girl samen met bekende vrouwen zoals Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nadia Murad, Yolanthe Cabau, Monic Hendrickx en Merel Westrik en vele anderen wereldwijd vrouwen op om - letterlijk - hun stem te laten horen voor minderjarige slachtoffers van seksuele exploitatie. Sluit jij aan?

Free a Girl

Uitbuiting

Jaarlijks worden er naar schatting wereldwijd 2 miljoen kinderen seksueel uitgebuit, waarvan 95 procent meisjes. Tegenover dit hoge aantal staat een belachelijk laag aantal daders dat veroordeeld wordt, namelijk nog geen één procent. Waarom? Veel slachtoffers doe geen aangifte uit schaamte, zijn bang voor represailles of vertrouwen het rechtssysteem niet.

Weinig slachtoffers doen dus aangifte. Hierdoor kan mensenhandel (ongestraft) blijven bestaan en zodoende wordt er jaarlijks zo’n 150 miljard aan verdiend.

Kom in actie

Hier moet verandering in komen. Om die reden lanceert Free a Girl samen met allerlei bekende vrouwen de #voiceforjustice-campagne. Die campagne is een wereldwijde oproep aan vrouwen om hun stem te laten en op die manier meisjes aan te moedigen om aangifte te doen en zich uit te spreken over de misdaden die tegen hen zijn gepleegd en te strijden voor gerechtigheid.

School for Justice

Een stapje terug: in 2017 lanceerde Free a Girl de School for Justice-campagne in India. Dat programma biedt onderwijs aan om minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting op te leiden tot advocaten, journalisten, politieagenten en rechters. Dit alles met één doel: seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden door het systeem van binnenuit te veranderen en de criminelen, die de meisjes ooit als hun eigendom behandelden, achter slot en grendel te krijgen.

Voice for Justice

De nieuwe campagne is een wereldwijde oproep aan vrouwen om hun stem te laten horen om zo Renuka Sherpa, een slachtoffer van seksuele uitbuiting en een studente van de School for Justice in Nepal, te steunen en motiveren tot het doen van aangifte. De wens is dat allerlei vrouwen en meisjes die ook seksueel uitgebuit zijn haar voorbeeld volgen.

Verschillende bekende vrouwen zoals Monic Hendrickx, Marieke Elsinga, Merel Westrik en Famke Janssen gingen je voor en lieten hun stem horen. Famke: “Samen moeten we in actie komen tegen seksuele exploitatie van meisjes in Nepal en vragen om gerechtigheid. Doneer alsjeblieft ook je stem.”

Doneer je stem

Je stem is dus van belang, en misschien nu nog wel harder nodig dan ooit. Het probleem van kinderuitbuiting is door COVID-19 namelijk nog actueler, want ten gevolge van extreme armoede zijn families soms gedwongen hun kinderen aan mensenhandelaren te geven. Klik hier om je stem te laten horen.