3x een greep uit kookboek 'Elzas'

In de Franse regio Elzas groeide, inmiddels chefkok, Gerard Goetz op. De ware levensgenieter houdt van koken met verse producten passend bij het seizoen. Zo creëert hij samen met zijn vrouw de meest hoogstaande gerechten die worden geserveerd in eigen restaurant 'Chez Julien'. Met deze recepten waan je je even in bourgondisch Frankrijk...

3x een greep uit kookboek 'Elzas'

Boerenknoflooksoep in brood

Ingrediënten • 2 bollen knoflook (liefst roze Lautrec-knoflook) • 50 gram boter • 2 liter gevogeltefond • 1 takje lavaskruid (of selderij) • 100 gram spaghetti of vermicelli • 3 eieren • 1 eetlepel azijn • 150 ml slagroom • 6 stevige broodbollen van 8-10 cm • snuf zout, peper

Bereiding Pel de knoflook en hak de teentjes grof. Smelt de boter in een stoof- of soeppan en fruit de knoflook. Schenk de fond erbij en voeg het fijngesneden lavaskruid en de in stukjes gebroken spaghetti of vermicelli toe. Breng alles op smaak met zout en peper en laat het 45 minuten pruttelen op laag vuur. Splits de eieren. Klop de eiwitten met de azijn licht op en roer het mengsel door de hete soep. Neem de pan van het vuur en meng alles met een staafmixer. Klop de eidooiers en slagroom in een kommetje door elkaar en roer het mengsel door de soep. Snijd zorgvuldig een kapje van de broodjes, hol ze (wat) uit en schep een portie hete soep in elke bol. Serveer meteen.

Forel en papillote Marco

Ingrediënten • grote klont zachte boter • 1 citroen • bladpeterselie, gehakt • 1 mooie rivierforel (regenboog- of beekforel) • Aromat (condiment van Knorr®) • zout, peper

Bereiding Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop de boter schuimig en voeg al kloppend het tot lauw verwarmde sap van de citroen en daarna de peterselie toe. Bestrooi de buikholte van de forel met Aromat en zout en peper en vul hem rijkelijk met de citroenbo- ter. Leg de forel op een groot vel aluminiumfolie. Vouw de folie om de vis heen en wel zo dat het pakketje in één keer geopend kan worden. Leg het pakketje 15-20 minuten in de oven. Serveer de vis met gestoomde aardappels. Dit simpele, snelle en betaalbare recept is ook te bereiden met een grote filet van zalmforel, voor mensen die bang zijn voor graten in hun eten.

Kersenclafoutis

Ingrediënten • 240 gram ei • 20 gram eidooier • 130 gram rietsuiker plus extra voor het bestrooien • 35 gram bloem • 400 ml slagroom • 140 gram kwark • boter voor het invetten • 600 gram kersen

Bereiding Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop het ei en de eidooier los. Meng de suiker en bloem erdoor en als laatste de room en de kwark. Vet een bakvorm in met boter. Leg de kersen erin (met pit, dat is beter en je kunt na het eten een wedstrijdje doen...) en schenk er 600 g van het bloem-eimengsel over. Zet de bakvorm 5 minuten in de oven. Bestrooi het geheel met wat rietsuiker en bak de clafoutis nog 35 minuten op 160 °C. Eet de clafoutis met een dot dikke room en een bol vanille-ijs.

Heeft het gesmaakt? Dan kun je voor nog 110 andere recepten en 40 producten het Elzas kookboek aanschaffen.