Kroatië: een vakantie met smaak

Elegance tipt de lekkerste zoete gerechten uit Kroatië.

Kroatië

Wie 'Kroatië' zegt, denkt al snel aan zon, zee, eilanden en wandelen. Maar wist je dat het land ook op culinair gebied voor verrassingen kan zorgen? Elegance tipt de vijf lekkerste, zoete gerechten uit het land aan de zoute, Adriatische kust.

Van noord naar zuid

In het noordwesten van Kroatië vind je het grooste schiereiland in de Adriatische Zee: Istrië. Hier komen de continentale en mediterrane keuken samen en dat betekent pasta met Istrische truffels, maar ook vis, krab en zeevruchten. Stuk voor stuk smakelijke en uitnodigende gerechten, al zullen we ieder aanraden ruimte te bewaren voor het dessert. Bekend zijn namelijk de kroštule (gefrituurde deeghapjes) en krafi of fritule (soorten oliebollen). Die vind je trouwens niet alleen in het noorden, maar zijn specialiteiten die tot aan Konavle in het zuidoosten te vinden en proeven zijn.

Brandewijn

Een maaltijd in Kroatië begint bij een glas brandewijn (rakija). Wie gek is op dit sterke alcoholische drankje, moet absoluut smokvenjak proberen. Een soort taart die wordt gemaakt van enkel gedroogde vijgen, walnoten, amandelen en vaak nog andere smaakmakers. Reis je naar het eiland Vis, dan vind je daar hib, waar het eiland om bekend staat. Hib is een variant op smokvenjak met grof gehakte amandelen, droge anijs en travarica (kruidenbrandewijn). Het proberen waard!

Zandgebak

Nog meer gehakte amandelen, maar dan in zandgebak, vind je in de centrale Adriatische regio. Hier worden namelijk veelvuldig amareti en klašuni gebakken. Amareti bestaan uit een rijke mix van gemalen amandelen, eiwit, boter en suiker. Klašuni hebben een vergelijkbare structuur, maar de buitenkant is van korstdeeg en de amandelvulling moet extra op smaak worden gebracht met rozenwater of het likeur rozolin. Dat drankje wordt, zoals de naam al verklapt, gemaakt van de bloemblaadjes van een speciaal soort roos. We zeggen expres een 'speciaal soort roos', want de ingrediënten van de meest gewilde klašuni worden geheimgehouden door de grootmeesters. Maar wie goed proeft, weet misschien het een en ander te raden...

Caramel

Caramelgebak is vrijwel altijd goed, maar de Kroatische rožata (la caramel en rose) spant absoluut de kroon. Het gebakje is het best te vergelijken met crème karamel, maar een verplichte toevoeging bij deze variant is opnieuw rozenwater of rozenblaadjeslikeur. Een hele zoete lekkernij om van te watertanden.

Chocolade

Skradin is een stad in Kroatië die wat meer binnenlands gelegen ligt en waar je Skradin taart vindt. Deze chocoladetaart is geïnspireerd op de Weense Sachertorte, maar de originele Weense ingrediënten zijn vervangen door wat meer extravagante smaken. Zo mocht de rozenblaadjeslikeur niet ontbreken, is er voor honing gekozen in plaats van marmelade, is er een overdaad aan walnoten en niet te vergeten: een royale chocoladeglazuur.

Reizen
  • CNTB, Maja Danica Pečanić