Tips voor netwerken en contacten onderhouden

Netwerken, het is en blijft lastig. Maar wist je dat het van cruciaal belang kan zijn als je op zoek bent naar een baan? Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Tips voor netwerken en contacten onderhouden

Vertrouwenspersoon

Het kan soms handig zijn om iemand die je kent mee te nemen. Het meenemen van een persoon die je vertrouwt kan stress verlagen. Enne, daarnaast is wat morele steun ook wel fijn. Zo heb je altijd iemand om mee te praten, maar ook als excuus om weg te gaan.

Koffie afspraak

Niets komt vanzelfsprekend aanwaaien. Mocht je met een persoon in contact gekomen zijn die bij het bedrijf werkt waar je ook voor wilt werken, trek dan de stoute schoenen aan. Vraag of diegene binnenkort tijd heeft voor een gesprek. Plan een koffie afspraak in, weet wat je wil en bereid je vragen voor.

Contacten

Een veel voorkomende netwerkfout is de veronderstelling dat het niet de moeite waard is om een persoon toe te voegen aan je netwerk. Vaak komt dit doordat diegene niet in je vakgebied zit. LinkedIn is een van de beste manieren om netwerk binnen netwerk te vinden. Wie hebben contacten in het bedrijf of wereld waar jij interesse in hebt? Via hun kun je in contact proberen te komen met mensen die je wellicht verder kunnen helpen.

Jezelf 'promoten'

Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat iemand uit het niets, bijna al je Instagram-posts een like geeft. Valt op, toch? Maar wist je dat het ook een manier van jezelf 'promoten' is? Zo is het ook handig om af en toe een mail te sturen naar belangrijke contacten, om de band te onderhouden.

Stuur om de paar maanden een formele mail, laat zien dat je nog steeds geïnteresseerd bent en veel te bieden hebt. De follow-up mail hoeft niet alleen een herinnering te zijn naar gesprek. Probeer ook iets nuttigs en relevants te delen, zodat ze positief over je denken.