Duurzame textielsoorten op een rij

Steeds meer denken we na over wat we kopen. Ook voor kleding geldt dat we steeds duurzamer worden. Zo zijn we ons bewust van wat we dragen en kijken we beter naar van welk materiaal iets gemaakt is. Het liefst kopen we kleding van natuurlijke materialen. Maar wat zijn die materialen en welke zijn nu eigenlijk duurzaam?

Duurzame textielsoorten op een rij

Bamboe

Het materiaal waar de textielsoort bamboe van gemaakt wordt is de cellulosevezel van de bamboestengel. De productie van dit materiaal kan misschien duurzamer. Wat wel heel duurzaam is, is de verkrijgbaarheid. De bamboeplant groeit zo snel, dat je er meerdere malen per jaar van kunt oogsten. Wil je weleens iets uitproberen van bamboe? Kijk dan eens naar de shirtjes van Bamigo.com.

Lyocell

Ook Lyocell wordt kunstmatig gemaakt. In dit geval van het hout van de eucalyptusboom. Je verwacht het niet, maar dit materiaal is zo zacht, dat het aanvoelt als zijde. Het ziet er luxe uit en er worden van dit materiaal dan ook mooie kleding gemaakt. Het productieproces is kunstmatig, maar met een zogenaamd closeloopsysteem, waarbij gebruikte chemicaliën teruggewonnen en hergebruikt worden.

Organisch katoen

Katoen is misschien wel de bekendste en meestgebruikte textielsoort. Voor het gewone katoen worden veel chemicaliën gebruikt. Voor organisch of biologisch katoen is dat niet het geval. Naast dat dit beter is voor de landbouwer, is dit ook beter voor onszelf. Let er dus op van welke katoensoort een shirtje gemaakt is, voor je hem aanschaft. Niet alle katoen is even ‘eerlijk’.

Alternatieven

Er zijn nog een aantal minder bekende textielsoorten die een prima alternatief voor katoen zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van hennep of brandnetel. Die laatste variant is nog wat onontdekt bij ons, maar van hennep wordt steeds meer geproduceerd. Ook algen en zeewier worden genoemd als natuurlijke materialen. De verwachting is dat er de komende jaren nog tal van alternatieven bij komen.