5x zalig eten in de Italiaanse hoofdstad

Eten is onderdeel van de Italiaanse cultuur en waar kan dat beter dan in de eeuwenoude stad Rome? Daarom zetten we onze vijf favoriete restaurants op een rij voor de lekkerste koffie of een bord heerlijke pasta.

5x zalig eten in de Italiaanse hoofdstad

Mangiare!

In de zomer wordt deze stad overspoeld met toeristen en zie je door alle selfiesticks de Trevi Fonteinen niet meer. Des te meer reden om in het najaar naar de Italiaanse hoofdstad af te reizen, want zelf dan zijn de temperaturen aangenaam.

De Nederlandse 'cuisine' verschilt nogal met die van de Zuid-Europese landen. Zo heb je in Rome vaak twee opties op het moment dat je een restaurant binnenstapt: al banco of a tavola. Wanneer je kiest voor al banco, oftewel aan de bar, ben je meestal een paar euro goedkoper uit dan wanneer je aan een tafeltje zit, a tavola.

1. Caffè

Een espresso, caffè corretto of toch liever een caffè shakerato? De mogelijkheden in de Romeinse koffiebar zijn eindeloos. Maar volgens Italianen is een espresso nog steeds de beste, want waar het fout gaat is meestal bij de melk. Een uitzondering is: Caffè Sant’Eustachio. De in 1938 opgerichte koffiebar roostert op hout en vaak staan er rijen voor de deur.  Deze koffiebar wordt door kenners beschouwd als de beste in de stad.

Caffè Sant’Eustachio, Piazza di Sant’Eustachio 82, Roma

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Marjorie Midoux ☕️ ? ? (@marjoriemidoux) op

2. Cucina povera

De Romeinse is heel anders dan de Toscaanse of Siciliaanse. In de meest simpele Romeinse gerechten wordt vaak flink wat slachtafval verwerkt. Vandaar de bijnaam cucina povera, oftewel armeluiskeuken. Vooral in de voormalige slachtersbuurt Testaccio, rondom de oude abattoir (slachterij) aan de Tiber, is de keuken erg populair. Gekookte lams-of kalfsingewanden, of gestoofde lamslong, lamshart en lever zijn geen ongebruikelijk ingrediënten in deze keuken. Probeer deze gerechten in de wijk Testaccio of in Osteria Marguttain, in een zijstraatje van Piazza di Spagna.

Osteria Margutta, Via Margutta 82b, Roma

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door myleslea (@myleslea) op

3. Pasta Romana

Een pastasoort die in Rome regelmatig op de kaart terug te vinden is, is cav cocco. Dit is een pastasoort uit de in 1944 opgerichte ambachtelijke pastafabriek van Cavalier Giuseppe Cocco. Wanneer je wil smullen van een heerlijk bord cav cocco, ga dan naar Il Bocconcino. Dit buurtrestaurant zit op de hoek van het Colosseum.

Il Bocconcino, Via Ostillia 23, Roma

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Giancarlo Pragliola (@il_bocconcino_roma) op

4. Biscotti

Naast koffie en pasta kent de Italiaanse keuken ook zoetigheden. Voor de heerlijkste taarten en koekjes ga je naar Feffo. Dit café is gelegen vlakbij Vaticaanstad en dus de ideale plek om uit te rusten na uren in de rij te hebben gestaan voor de Sint-Pietersbasiliek. Feffo is moderner dan de meeste horecagelegenheden. Zo is het erg modern ingericht, hebben ze glutenvrije opties en spreekt het personeel goed Engels.

Feffo, Via Delle Fornaci 2, Roma

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door amaretteria feffo (@feffo_roma) op

5. Gelato

Met honderd en één smaken creëert Claudio Torcè ware ijskunstwerken. In deze ijssalon genieten jong en oud van de lekkerste ijsjes. Tijdens een bezoek aan Rome mag Gelato gewoonweg niet op je to-do lijst ontbreken.

Claudio Torcé, Viale Aventino 59, Roma

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Claudio Torcè (@il_gelato_di_claudio_torce) op