6 tips om thuis te werken als een pro

Thuiswerken: voor de één een droom, voor de ander een regelrechte nachtmerrie. Door flexibele werkuren, Netflix pauzes, een latere wekker en werken in pyjama zorgen niet bepaald voor veel productiviteit. Om ervoor te zorgen dat je niet achter raakt op schema, delen we zes handige tips.

6 tips om thuis te werken als een pro

1. Baken jouw werkplaats af

Om geconcentreerd en productief te werken, heb je een rustige omgeving nodig. Wanneer het kan, richt dan een aparte kamer in als kantoor. Op die manier kun je duidelijk maken dat je niet gestoord wil worden. Ook zorgt een kantoor voor een grotere stimulans voor je productiviteit.

2. Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat

De hele dag in je pyjama of joggingbroek rondlopen is natuurlijk heel erg verleidelijk. Desalniettemin is het belangrijk om je gewoon aan te kleden, alsof je naar kantoor gaat. Onze hersenen hebben namelijk nood aan gewoonte. Opstaan en aankleden maken deel uit van je routine. Deze signalen vertellen je hersenen dat je je klaarmaakt voor een productieve dag. Wanneer je het huis niet uit gaat, is een pak misschien wel een beetje overdreven. Maar een simpele trui en jeans zijn voldoende.

3. Maak een to-do lijst

Thuis werk je misschien in een andere omgeving, maar je taken zijn hetzelfde. Maak iedere dag een to-do lijst, zo heb je voor jezelf duidelijk wat er allemaal gedaan moet worden die dag.

4. Respecteer je uren

Wanneer je in huis aan het werk bent, betekent dit dat je veel flexibeler bent wat betreft je werkuren. De een kiest ervoor om vroeg op te staan, zodat je ’s middags eerder kunt stoppen. Anderen staan later op, om iets langer door te werken. Het maakt niet uit waarvoor je kiest, zolang je maar wel weet dat je collega’s de klassieke uren volgen.

5. Wees niet te vaak online

Het is goed wanneer je snel reageert op e-mails en andere berichten. Maar zorg er voor dat je niet uren spendeert aan scrollen door Facebook en Instagram. Door de afwezigheid van een baas en collega’s, ligt de drempel een stuk lager. Dus probeer niet te veel tijd online te verliezen.

6. Beloon jezelf

Na een productieve dag waarin je al je taken hebt afgevinkt, is het belangrijk om jezelf te belonen. Ga bijvoorbeeld wijn drinken met vriendinnen of uiteten met je partner. Zo sluit jij je dag in ieder geval goed af.