Van visum tot kleding: dit moet je weten voor een reis naar India

Lees ook

Als wij het ergens over eens zijn, is het wel dat India een indrukwekkend land is. Een prachtig land dat absoluut een bezoek waard is, maar wel de nodige voorbereiding vereist. Van eten en kleding tot het aanvragen van een visum: Elegance deelt do’s-and-don’ts. 

India

Als je nog nooit in India geweest bent, is de kans op een cultuurschok bij aankomst groot. Niet gek, aangezien het land in geen enkel opzicht te vergelijken is met Nederland (lees: India is zelfs 79 keer zo groot als Nederland). Het is alleen absoluut geen reden om niet te gaan, want het land is van de Taj Mahal tot de heilige Gouden Tempel van Amritsar en de Himalaya uniek en fascinerend.

Aangezien een goed begin het halve werk is, is het aan te raden je uitgebreid in te lezen voor je in het vliegtuig stapt. Neem deze en andere tips goed in je op zodat je (enigszins) weet wat je kan verwachten.

1. Boek voor je eerste nacht een goede accommodatie

India is een groot land met veel interessante delen en plekken. Je wilt het land dus doorreizen en het kan zijn charme hebben om je daardoor niet teveel vast te pinnen op een planning. Vind je die ene stad nu zo indrukwekkend en wil je er eigenlijk nog even blijven? Dan is het zonde als je door moét omdat je het volgende al geboekt hebt. Laat de reis dus een beetje op zijn vrije beloop, maar boek in ieder geval een goed hotel voor de eerste nacht.

In India laat de verlichting nog wel eens iets te wensen over en in het donker een nieuwe plaats doorzoeken wil je niet. Zorg dus dat je weet waar je na je vlucht naartoe gaat, laat de taxi je daarheen brengen en lees je alvast in op die locatie. Zo kun je zonder stress genieten van je eerste avond en nacht in het Aziatische land.

2. Zorg voor gepaste kleding

In India is het warm, maar onthoud dat je als vrouw je armen, en zeker je schouders, bedekt. Ook is het, voor zowel man als vrouw, niet gepast om met blote benen over straat te gaan. Zorg dus dat je de juiste kleding meeneemt. Een stof als linnen vinden wij fijn en is vanwege de warmte zeer aan te raden. Extra leuk: in het land zelf kan je ook kleding op maat laten maken. Op veel plekken zijn boetiekjes te vinden die van de kleurrijkste stoffen een gepaste look voor je maken. Vergeet ook niet een paar sjaaltjes in te pakken, want deze heb je nodig om net als een echte Indiase over je schouders te draperen.

3. Weet waar je eet

Eerlijk is eerlijk: de kans is groot dat je buik moet wennen aan India. Houd daar rekening mee en eet dus ook niet overal. We begrijpen dat je misschien het liefst naar een restaurant holt dat Westers oogt, maar het is zonde om de Indische keuken niet te ontdekken. De keuken is namelijk heel gevarieerd, kruidig en onwijs lekker. Probeer dus ook tentjes op straat, maar let daarbij op dat je eet op plekken waar iedereen eet. Daar waar het druk is, is het eten meestal het best.

4. Leer een beetje Hindi

In India worden 24 verschillende talen gesproken, al zijn de meest gesproken er eigenlijk twee: Engels en Hindi. Engels is voor ons natuurlijk geen probleem, maar er zijn ook genoeg mensen in India die die taal niet (goed) spreken. Het is daarom aan te raden een klein beetje Hindi te leren. Weet hoe je iemand begroet, bedankt, af moet wimpelen en woorden als ‘goed’, ‘niet goed’ en cijfers komen ook zeker van pas.

5. Visum

Voor het inpakken kan beginnen, moet je een visum regelen. Zonder dat document kom je India namelijk niet in. Het aanvragen daarvan was jaren geleden nog heel complex, maar wordt gelukkig steeds makkelijker. Je kunt zowel een visum India aanvragen die in je paspoort wordt geplakt, maar makkelijker is het om het elektronisch te doen. Met de komst van e-visum India, is de aanvraag nu eigenlijk zo geregeld. Wel is het belangrijk om in gedachten te houden dat je verschillende soorten visa hebt. Reis je als toerist, dan heb je het zogenaamde ‘eTourist visa’ nodig.

Het e-visum aanvragen werkt hetzelfde als een reis naar bijvoorbeeld Amerika. Online kun je een formulier met contact- en reisgegevens invullen. Vervolgens betaal je je visum en wordt je aanvraag verwerkt. Houd er rekening mee dat dit even duurt, je ontvangt je visum niet binnen een paar uur, maar binnen een paar dagen. Heb je ‘m ontvangen? Dan hoef je het document alleen nog te printen en ben je klaar voor vertrek.

Extra fijn: sinds vorig jaar zijn zowel het zakelijke en toeristische e-visum langer geldig. De nieuwe totale geldigheidstermijn is 365 dagen, een jaar dus. Binnen dat jaar mag je met je visum een onbeperkt aantal keer naar India reizen! Een klein detail daarbij is dat je (per keer) niet langer dan drie maanden in het lang mag blijven.

In verband met het coronavirus is het verstandig om het reisadvies voor Aziatische landen te controleren. Voor India doe je dat hier. Goede reis!

Laatste nieuws

Zie ook