Hardnekkige vlekken in je kleding? Zo ga je ermee om

Een gezellige picknick gehad, maar je kleding niet helemaal schoon gehouden? Rode wijn en grasvlekken krijg je vaak moeilijk uit de stof. Zeker outfits met lichte kleuren zijn hierdoor al snel verpest. Gelukkig zijn er meerdere handige manieren om hardnekkige vlekken uit je kleding te krijgen. In dit artikel vind je deze handige tips & tricks.  

vlekken

Belangrijke anti-vlek producten 

Je hebt in de winkels allerlei verschillende vlekverwijderaars. Vaak heb je de belangrijkste anti-vlek producten al in huis en over het algemeen zijn ze een stuk minder chemisch dan sommige producten uit de supermarkt of drogist. Check of je de volgende spullen in huis hebt om vlekken uit je kleding te halen:

  • Zout
  • Groene zeep
  • Baking soda
  • Afwasmiddel
  • Wasmiddel
  • Verschillende soorten borsteltjes (hard, zacht, tandenborstel)

Basisprincipes voor het verwijderen van vlekken 

Er zijn een paar basisprincipes die helpen om een vlek uit je kleding te krijgen:

  1. Behandel de vlek zo snel mogelijk, zodat het niet dieper in de stof trekt.
  2. Wrijf de vlek er nooit verder in: dit kan het een stuk moeilijker maken om de vlek te verwijderen.
  3. Het is handig om bij de vlek van buiten naar binnen te werken, zodat de vlek niet groter kan worden.

Vervelende vlekken 

Er zijn veel vlekken die, als ze niet gelijk behandeld worden, erg lastig uit je kleding gaan. Hier noemen we een aantal bekende, hardnekkige vlekken. Let wel op: niet alle stoffen kunnen goed tegen heet water. Check dus of dit mogelijk is voordat je de vlek op een van de onderstaande manieren behandelt:

Rode wijn

Een wijnvlek in je witte blouse? Dep de vlek gelijk met een vochtige doek en gooi er een flinke berg zout op. Dit trekt het vocht uit je kleding. Laat het een paar minuten intrekken, veeg het weg en giet vervolgens kokend water op de vlek of spoel het een tijdje uit met lauw water. Daarna kan je ‘m op een hete stand wassen (normaal kan ook, maar is vaak minder effectief). Dit werkt trouwens ook voor koffievlekken!

Bloed

Spoel koud water door de vlek heen en strooi er daarna voldoende zout op. Net zoals de rode wijnvlek kan je, nadat het zout een paar minuten is ingetrokken, kokend water overheen gooien. Daarna was je het kledingstuk op een hete stand. Je kunt bloed ook verwijderen door het kledingstuk in een emmer te doen met twee lepels baking soda en het een paar uur te laten weken.

Gras

Pak een hard borsteltje en schrob de vlek stevig met groene zeep. Hardnekkige grasvlekken kan je ook een paar uur laten weken in lauw water groene zeep. Daarna kan je een normaal wasprogramma aanzetten.

Tomatensaus

Haal de overtollige saus weg en smeer afwasmiddel op de vlek. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en spoel het uit met koud of lauw water. Heet water is geen goed idee: hierdoor trekt de vlek vaak nog verder in. Was het kledingstuk daarna op een normaal wasprogramma.

Schade aan je kleding 

De bovenstaande behandelingen kan je zo vaak herhalen als je wil. Helaas is er geen garantie dat de vlek helemaal weggaat, en zal je soms dus gewoon een nieuwe blouse of broek moeten kopen. Was het kledingstuk erg duur? In sommige gevallen krijg je dit (deels) vergoed als je een inboedelverzekering hebt afgesloten.

Deze woonverzekering dekt schade aan alle losse spullen in je huis, dus ook je kleding. Eigen ongelukjes, zoals het morsen van koffie of tomatensaus, worden echter alleen gedekt door een Allrisk inboedelverzekering, al verschillen de voorwaarden vaak per verzekeraar.

Wil je een inboedelverzekering afsluiten? Dan kan je verschillende aanbieders van een woonverzekering vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de verzekeraar en polisvoorwaarden die bij je passen.

Lees ook: Zo verwijder je make-up vlekken uit je kleding

Op en top schoon 

Een vlek op je nieuwe jasje of favoriete pantalon: dat is natuurlijk ontzettend balen! Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig een vervangend kledingstuk hoeft aan te schaffen, is het belangrijk om de vlek op de juiste manier te behandelen. Check de bovenstaande tips en tricks om jouw kleding weer op en top schoon te krijgen.

Lifestyle
  • Unsplash