Terug van weggeweest: wordt de skinny jeans dé trend van de herfst?

De afgelopen tijd hebben we veel trends uit het verleden zien terugkeren (en ook weer zien verdwijnen), en voor deze trend hoeven we helemaal niet zo ver terug in de tijd. De skinny jeans is al een tijdje bezig met het maken van een comeback, maar naar verwachting zal deze trend in het komende najaar pas écht floreren. 

skinny jeans

Nooit helemaal weggeweest

Trouwe dragers van de skinny jeans zijn er nog steeds. Toch dragen de meeste denimlovers inmiddels andere pasvormen. Wide jeans, flared jeans, baggy jeans, barrel jeans, balloon jeans, dad jeans, of in het meest skinny geval een mom jeans. Al hebben de meeste mensen nog wel een skinny broek in de kast liggen. En dat is misschien maar goed ook, want het zou maar zo kunnen dat deze broek binnenkort weer in de mode is.

De comeback

Het Instagramaccount Data, But Make It Fashion is er vrij zeker van dat de skinny jeans binnenkort weer in de mode is. Het account doet niet aan vage schattingen, maar analyseert data omtrent mode om voorspellingen te doen. "Waarschijnlijk is het een van mijn grootste voorspellingen voor de aankomende herfst, en dat is de terugkeer van skinny jeans", was te lezen op het account.

"Voordat iedereen hierover valt, ik heb over het afgelopen jaar meer dan 1200 post geanalyseerd waarin de skinny jeans wordt genoemd. Niet alleen stegen ze afgelopen herfst in populariteit, maar ze stegen deze maand al 23 procent in populariteit."

Skinny jeans of skinnier jeans?

Het Instagramaccount heeft zo'n 354.000 volgers en onder de post laten mensen weten hoe ze erover denken. Ja, het zou kunnen dat een strakkere pasvorm weer populair wordt, maar veel mensen denken dat het daarbij blijft. "Ik denk dat skinniER broeken terugkeren, maar niet zo skinny als in 2010", liet iemand weten. "Ik denk dat slim leg skinny jeans tijdloos zijn en ze zijn welkom om terug te keren, maar de jegging is voorbij."

Styling

Als de skinny jeans in de herfst weer furore maakt, is het natuurlijk de vraag of het wel echt een comeback is. Zoals we net al zeiden zijn er nog steeds mensen die de skinny jeans dragen. Ook is het nog altijd heel makkelijk om een skinny jeans te bemachtigen, de meeste grote mainstream merken hebben ze nog in hun assortiment.

Wat ons opviel is dat de styling ervan wel wat beperkter is geworden. Zo wordt de strakke broek voornamelijk gedragen in combinatie met laarzen, en het wordt gecombineerd met losse, open bovenstukken, zoals blazers of trenchcoats.

Stijlregel

Of de skinny jeans nu terugkeert of niet, uiteindelijk moet je een broek dragen waar jij blij van wordt mét items waar jij blij van wordt – you do you!

Wel is er een stijlregel die de meeste mensen hanteren als ze een skinny jeans dragen. Namelijk dat die altijd gecombineerd moet worden met een item die wat losser zit. Het is een no-go om een strakke broek en een strakke top met elkaar te combineren (al kan dit wel als je daarover een jasje, blazer of vest draagt). Net zoals het als fashion faux pas wordt gezien wanneer je een losse broek met een losse top combineert. Zorg er dus voor dat je altijd één nauwsluitend item combineert met een losser item. Al hoeft het natuurlijk niet. We herhalen graag wat we net al zeiden: you do you.

Mode
  • Marie Claire, Data, But Make It Fashion, Instagram
  • NL Beeld