Een carrière starten als blogger: deze stappen moet je ondernemen

Af en toe een blog schrijven omdat je het leuk vindt is redelijk eenvoudig, maar van bloggen je carrière maken en er financieel succes bij behalen is een ander verhaal. Om het bloggen tot een welvarende onderneming te maken, heb je een duidelijk stappenplan nodig. We zullen hier bespreken wat je kunt doen om een blog te starten, zoals de domeinnaam checken en hoe je bezoekers en inkomsten kunt aantrekken.

Zoek een domeinnaam

Waarschijnlijk heb je wel enigszins voor ogen waar je blog over zal gaan, en welke doelgroep je aan wilt spreken. De volgende stap is om een domeinnaam en een lay-out voor je website te kiezen. Kies voor het domein een pakkende naam, die makkelijk te onthouden maar toch uniek is. De domeinnaam checken is heel eenvoudig, dus je zult snel weten of hij nog beschikbaar is. Daarnaast kun je een logo bedenken om je website herkenbaar te maken. Het is niet nodig om veel geld te investeren in een mooie lay-out: goedkope webhosting is voor ieder type website beschikbaar.

Kies een platform

Dit is een lastig punt. Het is zaak om het juiste platform te kiezen om je kostbare tijd en geld in te investeren. Je kunt kiezen voor een platform dat gehost wordt door jezelf. Deze kun je helemaal naar eigen wens inrichten. Houd er wel rekening mee dat deze inrichting veel tijd en moeite kost, en dat je er elke maand een bedrag voor moet betalen. Je kunt ook kiezen voor een platform dat door derden gehost wordt. Daarmee kun je meteen aan de slag, en sommige zijn gratis. Bij het kiezen van een platform moet je rekening houden met het doel dat je in gedachten hebt, en de functies van het platform daarop afstemmen. Niet elk platform biedt wat je nodig hebt om je blog uiteindelijk in geld om te zetten, zoals toegang tot een groep van andere bloggers en lezers die al op het platform actief zijn. Heb je een geschikt platform gevonden, besteed dan veel moeite in de lay-out van je blog. Het ontwerp is het eerste wat bezoekers zien, en heel bepalend of ze verder zullen lezen of weer weggaan.

Bedenk hoe je geld kunt verdienen met je blog

Wanneer het op geld verdienen aankomt, denken veel mensen aan advertenties. Er zijn echter veel meer mogelijkheden om je blog tot een financieel succes te maken. Zo kun je producten of diensten verkopen die aansluiten op het thema van jouw blog. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van bijzondere sauzen bij een kookblog, of T-shirts bij een fashionblog. Je kunt ook affiliate worden, waarbij je een merk op je blog promoot en een vergoeding krijgt wanneer er via jou bij hen een aankoop gedaan wordt. Ook kun je nog exclusieve content aanbieden via platforms als Patreon, waarvoor lezers zich moeten abonneren om er toegang toe te krijgen. Kortom, er zijn vele mogelijkheden om via je blog inkomsten te genereren.

Zorg voor een publiek voor je blog

Om inkomsten te krijgen, is het wel noodzakelijk dat je een publiek aantrekt. Je moet er dus voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw blog lezen. Daarbij wil je dat mensen via zoekmachines op jouw blog uitkomen. Dat doe je door bepaalde key-woorden te gebruiken: specifieke zoekwoorden binnen jouw niche. Door uit te zoeken welke key-woorden mensen gebruiken om op jouw onderwerp te zoeken, kun je deze woorden zelf effectief toepassen. Begin daarbij met zinnen als “De beste manieren om….” of “Hoe kan ik…”. Daarnaast moet je je blog op sociale media presenteren. Sociale media is onontbeerlijk om je blog onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. Via sociale media kun je op eenvoudige wijze hulp krijgen van vrienden, bekenden en gelijkgezinden om je blog onder de aandacht te brengen, door ze te vragen je te volgen en te taggen. Zo zullen steeds meer mensen je vinden, en je blog bezoeken.

Beeld: Pexels