Deze 7 banen maken het ongelukkigst

Zit jouw baan hier tussen?

Woman is tired, bored and remote work with laptop, burnout and overworked with employee with brain fog. Working from home, freelancer and fatigue, connectivity and problem with professional female

Een groot deel van je leven ben je bezig met werk. Des te belangrijker dat je je baan leuk vindt. Een onderzoek heeft onthuld welke banen het ongelukkigst maken.

Harvard onderzoek

De Adult Development Study van de prestigieuze universiteit Harvard heeft onder leiding van Robert Waldinger (professor in de psychiatrie aan de Harvard Medical School) ruim 85 jaar lang informatie verzameld van 724 deelnemers over de hele wereld. Dit alles om die ene vraag te beantwoorden: welke banen maken het meest ongelukkig en waarom?

Gemeenschappelijke deler

Wat blijkt? De zeven banen die ons het meest ongelukkig maken, hebben een gemeenschappelijke factor: eenzaamheid. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, is het geen kwestie van salaris. Het onderzoek stelde vast dat banen die minder menselijke interactie vereisen en waarin daarom minder persoonlijke relaties worden opgebouwd, ons het minst gelukkig maken. Ook standaard werkplekken waarin een sterk netwerk van collega’s ontbreekt, doen het niet goed.

De banen die ons dus bij wijze van spreke isoleren, zijn daarom de banen die de grootste ontevredenheid opwekken. Hieronder vallen trouwens niet alleen taken die alleen worden gedaan, maar ook taken waarbij we ons geïsoleerd voelen omdat de interacties niet positief of betekenisvol zijn.

De zeven banen die het meest ongelukkig maken

    • Pakket- en maaltijdbezorgersOnline retail (waar medewerkers in hetzelfde magazijn nauwelijks met elkaar kunnen praten)Klantenservice (zoals die worden uitgevoerd in callcenters)Banen op afstand waarbij uitsluitend achter de computer gewerkt wordtNachtbewakersVervoerders over lange afstandenBanen met nachtdiensten (waar medewerkers andere mensen kruisen maar nauwelijks tot interactie kunnen komen)
  • Pakket- en maaltijdbezorgers
  • Online retail (waar medewerkers in hetzelfde magazijn nauwelijks met elkaar kunnen praten)
  • Klantenservice (zoals die worden uitgevoerd in callcenters)
  • Banen op afstand waarbij uitsluitend achter de computer gewerkt wordt
  • Nachtbewakers
  • Vervoerders over lange afstanden
  • Banen met nachtdiensten (waar medewerkers andere mensen kruisen maar nauwelijks tot interactie kunnen komen)

Belang van interactie

Dr. Waldinger verklaart aan CNBC News het belang van interactie tijdens ons werk: “Persoonlijke verbinding creëert mentale en emotionele stimulatie, iets wat automatisch je stemming verbetert – terwijl isolatie je stemming juist verpest.” Om deze reden kan het gevoel dat je niet verbonden bent met anderen volgens hem zelfs tot gezondheidsproblemen leiden.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat het creëren van mogelijkheden voor sociale verbinding op het werk herstellend werkt en tegelijkertijd stress en gevoelens van eenzaamheid verlicht. Iets wat ook een zeer positief effect zal hebben op de productiviteit. Daarom stelt Waldinger dat niet alleen de beloning voor ons werk ons ​​motiveert bij het zoeken naar een baan, maar ook de werkrelaties die we kunnen opbouwen. “Positieve relaties op het werk leiden tot minder stress, gezondere werknemers en minder dagen waarop we overstuur thuiskomen”, concludeert de arts.

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock