Stel deze drie krachtige vragen om promotie te krijgen

Maak je notities?

Happy businesswoman feels grateful while group of colleagues are applauding her in office.

Zit jij te azen op die promotie? Deze drie krachtige vragen kunnen daarbij helpen. Ze laten zie dat je toegewijd bent, en leveren ook nog eens belangrijke inzichten op die je professionele ontwikkeling stimuleren.

Vragen stellen

Vaak denken we dat het krijgen van promotie hand in hand gaat met het uitroepen hoe geweldig we ons werk verrichten. En hoewel het zeker waar is dat we trots moeten zijn op alles wat we hebben bereikt en dat we dit ook zeker mogen overbrengen, is er nog een essentieel onderdeel van vooruitgang in je carrière. Dus ben jij ervan overtuigd dat je die promotie verdiend hebt? Laura Ashley-Timms, medeauteur van The Answer is a Question, raadt drie vragen aan die je je baas absoluut moet stellen.

1. ‘Welke taken op jouw werkstapel zou ik van je over kunnen nemen?’

"Je bent waarschijnlijk op zoek naar een promotie niet alleen voor het verhoogde salaris, maar omdat je huidige functie je niet meer uitdaagt en je klaar bent voor de volgende uitdaging", zegt Ashley-Timms. Tegelijkertijd bestaat er een grote kans dat je baas een flinke stapel taken op zijn of haar bureau heeft liggen, die eigenlijk beter aan een ander personeelslid kunnen worden doorgespeeld. Een manier waarop je gegarandeerd een wit voetje haalt bij je baas? Maak zijn of haar baan eenvoudiger en vraag of je een aantal taken kunt overnemen. Dit heeft een dubbel effect: je neemt druk van je baas af én laat zien dat je in staat bent om meer verantwoordelijkheid op je te nemen.

Daarnaast zegt Ashley-Timms: "Het biedt je de kans om je vaardigheden te verbeteren en je bekwaamheid te tonen in het succesvol voltooien van werk op een hoger niveau." Ook benadrukt ze dat het er niet om gaat dat je werk voor je baas uitvoert, maar meer om het opdoen van ervaring. "Dit is allemaal ten behoeve van je eigen vooruitgang en succes binnen het bedrijf."

2. ‘Hoe zou een goede relatie tussen ons eruit zien voor jou?’

Sterke relaties op het werk zijn erg belangrijk, of het nu met collega’s of je baas is. Een goede relatie met je baas is voornamelijk belangrijk wanneer je deuren wilt openen om je verder te ontwikkelen op professioneel gebied. "Vragen hoe je manager zich een succesvolle relatie tussen jullie beiden voorstelt, stelt je in staat om samen te verkennen welke dynamiek het beste werkt voor jullie beiden. Dit kan enkele pijnpunten aan het licht brengen waar jij en je manager beide aan kunnen werken, en het helpt je ook om beter te begrijpen wat er van je wordt verwacht op de werkplek", aldus Ashley-Timms.

Promoties en salarisverhogingen komen – helaas – niet uit de lucht vallen. "Daarom is het essentieel om open te zijn tegenover je baas en je bereidheid te tonen om de relatie tussen jullie beiden op te bouwen. Dit zal uiteindelijk een sterke basis van eerlijkheid en vertrouwen creëeren, wat cruciaal is om in aanmerking te komen voor een promotie."

3. ‘Wat zou je specifiek van mij willen zien om in aanmerking te komen voor promotie?’

Wellicht komt deze vraag wat straight forward over, maar daar hoeft volgens Ashley-Timms helemaal niks mis mee te zijn. Daarover zegt ze: "Vragen die beginnen met ‘waarom’ kunnen persoonlijk aanvoelen en defensiviteit oproepen bij je baas. Door de vraag anders te formuleren, open je de deur naar een meer productief en positief gesprek tussen jou en je baas." Een open gesprek stelt jou in staat om voorbeelden in het gesprek te brengen op welke gebieden je succesvol bent geweest en geeft je baas de kans om aan te geven op welke gebieden nog verbetering nodig is.

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock