Boekenagenda: 9 nieuwe boeken die je niet wil missen

Lees-ze!

woman in warm sweater reading book at home

Het blijft buiten nog even fris, dus wat is er dan lekkerder dan met een kop thee op de bank een boek lezen? Deze 9 nieuwe boeken mogen niet op jouw lijst ontbreken.

Angelique

Angelique is een ode aan het veelbewogen leven van een veerkrachtige vrouw. Het verhaal van Woudenberg, opgeschreven door Liddie Austin, start als Angelique wordt geboren in de Dapperbuurt. Op jonge leeftijd verlaat ze het ouderlijk huis en gaat haar eigen unieke pad. Totdat ze strandt na de zelfdoding van haar zoon. In Costa Rica blikt Woudenberg terug op een leven getekend door tragiek, maar omrand door positiviteit. Naar aanleiding van het verhaal over haar zoon werd overigens de hulplijn 113 gelanceerd tijdens een televisieavond van BNN.

Alles wat ze dragen kon

Historica Tiya Miles begint haar verhaal met de tot slaaf gemaakte Rose in het South Carolina van midden 19e eeuw. Als haar dochter Ashley wordt verkocht, stopt ze snel dierbare spullen in een katoenen tas. Miles volgt de lange weg van die katoenen tas, die drie generaties lang onder zwarte vrouwen van hand tot hand ging. Een onthullend verhaal over slavernij en het post-slavernij verleden.

Speelplaats

A.M. Ollikainen is het pseudoniem van echtpaar Aki en Mila Ollikainen, die ook solo werden genomineerd voor tal- loze prijzen (en sommige wonnen). Op 13 maart verschijnt Speelplaats. Het tweede deel van de Nordic Noir-serie en het vervolg op Waterkoud. Politie- commissaris Paula Pihlaja wordt geconfronteerd met een oude vrouw, gevonden in het bos, hangend aan een boomtak. Ze had terminale kanker en de dood wordt afgedaan als zelf- moord. Toch klopt het niet voor Paula. Zeker niet als kort daarna het lichaam wordt gevonden van een bekende bergbeklimmer.

Dieven van het licht

Hou je van schrijvers als Jan van Aken en Umberto Eco, dan is Dieven van het licht door Philipp Blom een must. Een historische roman in het Vlaanderen van 1572. De jonge Sander is getuige van de moord op zijn vader door de Spaanse bezetters. Jaren later, hij is inmiddels schilder, moet hij na een misdaad vluchten met zijn doofstomme broer Hugo. Ze vinden werk in een studio in Rome en er gaat een extravagante wereld voor ze open. Een overwel- digend panorama van de Italiaanse renaissance.

De onvergetelijke reis van de zussen Summers

Hazel Gaynor en Heather Webb schreven De onvergetelijke reis van de zussen Summers. In het New York van 1937 horen Clara en Madeleine dat hun oma Violet op sterven ligt. Ze stemmen in om haar laatste wens te vervullen: samen door Europa reizen. Met in de koffer drie te bezorgen brieven van Violet, waarin ze afscheid neemt van belangrijke mensen uit haar verleden.

Einde verhaal

Na de bestseller De vrouw in het raam komt A.J. Finn met Einde verhaal. Een hommage aan Agatha Christie en de Knives out-films. De thriller gaat over de succesvolle, teruggetrokken schrijver Trapp. Na de verdwijning van zijn eerste vrouw en tienerzoon twintig jaar geleden heeft hij geen boek meer geschreven

of interview gegeven. Inmiddels is hij ongeneeslijk ziek en vraagt Nicky Hunter om zijn biografie te schrijven. Maar al snel blijkt dat Trapp zijn geheimen niet zomaar prijsgeeft.

De verborgen boekenwinkel

De boekwinkel uit de titel is een geheimzinnige plek in Dublin. Geopend in 1921 door de Franse Opaline die vluchtte voor uithuwelij- king. Honderd jaar later verlaat Martha haar gewelddadige man en wordt inwonend huishoudster bij de eigenzinnige Madame Bowden. Dan ontmoet ze Henry, een academi- cus op zoek naar een verloren manuscript dat in een historische boekwinkel zou moeten liggen. Er volgt een zoektocht naar de winkel en naar geluk en liefde.

Een man van weinig woorden

Het uitzonderlijke verhaal van Lorenzo Perrone die het leven van Primo Levi redde, is opgeschreven door Italiaanse schrijver en historicus Carlo Greppi. Levi, de bekende schrijver, werd geholpen door Perrone tijdens zijn gevangen- schap in Auschwitz. Perrone, die in opdracht van een Italiaans bedrijf werkte als metselaar, gaf Levi voedsel en smokkelde zijn brieven naar z’n familie. Streng verboden, maar het zorgde er mede voor dat Levi zijn tijd als dwangarbeider kon overleven.

Zandweg 17

Journalist Eva Hoeke en haar man Marcel van Roosmalen verlieten in

2017 de stad voor een leven in Wormer. Hoeke legde haar tijd in het dorp vast in columns die nu zijn gebundeld in Zandweg 17. Vol herkenbare en scherpe observaties. Van een peuter die zich ontpopt tot een kleine Medusa en een bakker die zich dapper staande weet te houden in een veryuppende omgeving tot natuurlijk de verhuizing. Ook gaat het over het opvoeden van drie dochters en een man die ineens doorbrak op zijn 54ste. Een kroniek van het moderne Nederland.

Ben jij een echte boekenwurm? Dan ben je hier aan het goede adres, want dat zijn wij op de Elegance redactie ook!

Je vindt hier regelmatig lijstjes met de nieuwste boeken die niet op jou must read lijstje mogen ontbreken. Van een spannende thriller tot een interessante biografie of heerlijke chicklit. Keuze genoeg. Lees-ze!

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Adobe Stock