Werk, familie, vrienden, me-time... Het leven is druk. Niet zo gek als je stress ervaart. Om ervoor te zorgen dat je een burn-out voorkomt, delen we vijf tips van een neurosocioloog.
Mentale toestand
Stress kan grote gevolgen voor je mentale toestand hebben. Een paar stressvolle weken kunnen al zorgen voor een kort lontje en zelfs je IQ kan hierdoor met 15 punten zakken.
Hoe je de nare effecten van stress kunt voorkomen of op zijn minst verminderen? Neurosocioloog Ellen Botman van Happy Brain Clinics geeft tips. Ze deelt vijf wetenschappelijk onderbouwde tips, die je kunnen helpen tegen stress. Het beste nieuws? Je kunt ze zelf toepassen.
1. Verwelkom stress als je vriend
"Zie stress niet als een ziekmakend probleem, maar zie het als je vriend. Dat doe je door op het moment dat je je gestrest voelt te denken: ‘welkom stress, je maakt mijn lichaam nu klaar om in actie te komen’. Dat verlaagt de kans op hart- en vaatziektes door stress van 43% naar 0%."
2. Volg het nieuws minder
"Ons brein interpreteert de headlines als ‘vaak voorkomend’. Volg je het nieuws overmatig, dan leidt dat tot mentale en zelfs fysieke stress. Volg het nieuws in mindere mate – of zelfs helemaal niet meer. Dan kun je je er ook niet druk om maken."
3. Luister klassieke muziek
"Niet voor niets wordt subliminal music aangeraden om op te zetten om baby’s rustig te krijgen. Vooral de muziek van Bach staat erom bekend dat het je brein kalmeert. Zet het op als achtergrondmuziek of pak je koptelefoon en luister naar Binaural Beats waarbij je linker en rechteroor twee verschillende geluidsfrequenties te horen krijgen. Doordat je brein op zoek gaat naar het midden tussen beide frequenties, wordt het vanzelf rustig in je hoofd."
4. Wees dankbaar, en schrijf dat op.
Wist je dat dankbaar zijn een zeer positief effect op je brein kan hebben? Zo blijkt uit veel onderzoek. Volgens de neurosocioloog komt dit omdat je hiermee de stressreactie van je lijf reguleert en het je daardoor weerbaarder maakt.
"Als je met de hand opschrijft waar je dankbaar voor bent, sla je twee vliegen in een klap. Want met de hand schrijven geeft je rust in je hoofd en laat je gebeurtenissen beter verwerken. Ook is het goed voor de samenwerking tussen verschillende hersendelen. Belangrijke informatie die je wilt onthouden, kan je ook beter met de hand opschrijven dan intikken. Want door het schrijven herinner je het vaak beter."
5. Doe alsof je reistijd hebt
"Ook als je tegenwoordig (deels) thuiswerkt, is het wel nodig om ‘onderweg te zijn’. Maak vijf keer per week een wandeling van twintig aaneengesloten minuten. Gebruik daarvoor de tijd die je normaal gesproken onderweg bent naar je werk. Dan heb je meteen een goede afbakening tussen werk- en privétijd. Dat heel Nederland wandelt is goed nieuws: bewegen verlaagt de stress, helpt je hersenen beter functioneren en boost zelfs je immuunsysteem."
Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock