Gezond gewicht verliezen én op gewicht blijven is een kwestie van je levensstijl langdurig aanpassen. Hippe diëten, detoxes, ‘trucjes’ om af te vallen of hele voedselgroepen uit je eetpatroon schrappen horen daar niet bij. Sterker nog, voedingsdeskundigen waarschuwen dat deze manieren om af te vallen juist averechts kunnen werken.
Cleanse of detox
Een cleanse of detox wordt vaak aangeprezen als dé manier om je lichaam te ontgiften en wat kilo’s kwijt te raken. Tijdens een cleanse of detox beperk je jezelf tot het drinken van bepaalde sappen en thee. Je lichaam ontgiften met sapjes is echter helemaal niet nodig, want je lever en nieren klaren dit klusje al. Diëtiste Tanya Zuckerbrot schudt haar hoofd dan ook bij het idee van een detox: “Het gewicht dat je tijdens een cleanse verliest, is tijdelijk. Zodra je stopt met de cleanse, kom je al het gewicht weer aan. Daarbij komt kijken dat je tijdens een detoxperiode veel belangrijke voedingsstoffen als vezels en eiwitten misloopt.”
Koolhydraten vermijden
Een populaire manier om gewicht te verliezen is om koolhydraatarm te eten. Dat betekent echter niet dat koolhydraten de dikmakende boosdoeners zijn waarvoor veel mensen ze aanzien. “Koolhydraten zijn een essentiële brandstof voor je lichaam,” vertelt Zuckerbrot. “Je kunt prima koolhydraten eten zonder aan te komen als je kiest voor producten die ook rijk zijn aan vezels,” laat de diëtiste weten. Gezonde, vezelrijke koolhydraten zijn bijvoorbeeld volkoren producten, groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen kun je gewoon blijven eten.
Glutenvrij dieet
Wat eerst alleen een noodzakelijk dieet was voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie, is in korte tijd uitgegroeid tot een hippe manier om wat kilo’s te verliezen. Voor sommige mensen werkt dit goed, maar het dieet is niet geheel zonder gevaren. “Glutenvrij eten kan eerst helpen, maar je hele maag-darmstelsel verandert erdoor,” legt diëtiste Shayna Komar uit. “Als je later weer gluten wilt eten, kan het zijn dat je een glutonintolerantie hebt ontwikkeld.” Ook zijn glutenvrije vervangers niet per definitie een gezonde keuze. Er zit vaak veel suiker en ‘opvulmiddel’ in.
Vetvrij eten
Opnieuw geldt: schrap niet een hele voedingsgroep uit je eetpatroon. Je lichaam heeft gezonde vetten hard nodig om goed te functioneren. Daarnaast hoeven de gevreesde vetten je gewichtsverlies niet in de weg te zitten. Beperk de inname van verzadigde vetten, maar blijf wel kleine hoeveelheden onverzadigde vetten eten. Noten, vis en olijfolie kun je bijvoorbeeld prima in je maaltijden verwerken zonder dat je hoeft te vrezen voor het getal op de weegschaal.
Traktaties overslaan
Jezelf nooit meer trakteren: Het vereist heel wat discipline en het maakt je leven er niet per se leuker op. Als je alle traktaties en lekkernijen overslaat, kan dit je dieet op den duur juist in de weg zitten. Diëtiste Komar ziet veel mensen bij wie het volledig schrappen van lekkere tussendoortjes vervelende gevolgen heeft: “Als je van jezelf dan weer wat lekkers mag eten, is de kans groter dat je er helemaal aan te buiten gaat. Je kunt beter af en toe van iets lekkers genieten en daar heel bewust mee omgaan. Kauw langzaam en geniet van de smaak.”
Water drinken voor de maaltijd
Als je een groot glas water achteroverslaat voor de maaltijd, zou je eerder volzitten, is de gedachte. Maar luisteren we nog wel goed naar onze hongersignalen? Veel mensen zijn zo gewend om meer te eten dan nodig, dat ook met een volle maag het verlangen om door te eten blijft bestaan. “Het werkt alleen als je een heel bewuste eter bent,” verklaart voedingsdeskundige Erin Palinski-Wade. “Je moet de hongersignalen echt herkennen en ook stoppen zodra je volzit.” Als je het moeilijk vindt om aan te voelen wanneer je echt goed gevuld bent, dan helpt een glas water dus niet. Wel is voldoende water drinken natuurlijk altijd van belang.
Maaltijd na de workout
Na een uurtje flink zweten in de sportschool verdien je een goede herstelmaaltijd, nietwaar? Het is inderdaad belangrijk om je lichaam goed te voeden als je een actieve levensstijl hebt. Toch kan eten na het sporten een grote valkuil zijn voor mensen die proberen af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die te horen kregen dat ze een ‘stevige wandeling’ hadden gemaakt achteraf meer chocola snoepten dan mensen die dezelfde route hadden gelopen onder het mom van een ‘gezellige wandeling.’ Mensen hebben dus snel de neiging om zichzelf te belonen als ze hard hebben gesport. Eet daarom tot 30 minuten voor je training iets om te voorkomen dat je na afloop een enorme trek moet stillen.
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock