5 Nieuwe films die je niet wil missen

Maak je aantekeningen?

Er staan weer een hoop nieuwe, goede films op de agenda. Wij zetten de must-sees van het moment voor je op een rij.

Fallen leaves

De winnaar van de Cannes juryprijs Fallen leaves werd geregisseerd en geschreven door de beroemdste regisseur van Finland: Aki Kaurismäki. De tragi-komische film gaat over twee eenzame zielen die elkaar treffen tijdens een doorsnee nacht in Helsinki. Beiden op zoek naar liefde, maar dat doel blijkt nog best lastig door alcoholgebruik, verloren telefoonnummers en de algemene neiging van het leven om obstakels op te werpen.

Nu in de bioscoop

Maestro

Als Bradley Cooper de controlfreak uithangt, dan belooft dat veel goeds. Zijn nieuwste is de Leonard Bernstein biopic Maestro. De A star is born-filmmaker is terug met een nieuwe, op muziek gebaseerde romance: deze keer volgt de film de decennia lange relatie tussen de legendarische componist Bernstein (Cooper) en zijn vrouw (Carey Mulligan). Hun relatie komt in de problemen wanneer de muzikant zijn eigen seksualiteit begint te verkennen. Volgens Cooper krijgen we een blik op het leven van de veelgeprezen Bernstein, en vooral een ‘onbevreesd liefdesverhaal, en een ode aan familie en liefde’.

Nu in de bioscoop / vanaf 20 december op Netflix

Priscilla

Na het succes van Baz Luhrmans biopic Elvis uit 2022, over rock-’n-roll-icoon Elvis Presley, vonden sommigen dat Priscilla er wat karig vanaf kwam. Veel screentime had ze niet. Sofia Coppola belooft beterschap met Priscilla. Gebaseerd op Priscilla Presleys biografie Elvis & Me. Zoals elke Coppola-fan weet, is de regisseur niet iemand die relaties romantiseert, en dat is bij deze niet anders. Logisch als je bedenkt dat de echte Priscilla aan de zijlijn werd gezet, terwijl haar man werd geprezen als ‘the king’ van de rock-’n-roll. De film bekijkt zijn carrière door haar ogen (Priscilla wordt gespeeld door Cailee Spaeny), dus veel van de glamour is verdwenen. Met een goede critici-score lijkt het Sofia Coppola’s beste te worden sinds Lost in translation.

Nu in de bioscoop

Il Boemo

In het Venetië van 1764 droomt de Tsjech Josef Myslivecek (gespeeld door Petr Vaclav) van een carrière als operacomponist. Het lijkt onmogelijk in een stad vol talenten en gevestigde namen. Dan ontstaat er een kans als hij de minnaar wordt van een markiezin. Ze leert hem zijn provinciale manieren af en introduceert hem in haar hedonistische kring. Hij krijgt succes, maar voor welke prijs? Een rijk aangekleed ouderwets historisch drama met indrukwekkende muziek en prachtige sets. De Tsjechische Oscar-kandidaat.

Nu in de bioscoop

One life

Anthony Hopkins speelt Sir Nicholas Winton in het inspirerende en waargebeurde One life. Winton slaagde erin om aan de vooravond van WO II meer dan 600 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s te houden. Jarenlang zette hij zich met een aantal vrienden in om de kinderen veilig van Praag via Nederland naar Engeland te halen. Hij verweet zichzelf gedurende decennia dat hij niet genoeg heeft gedaan, totdat hij in 1988 werd geëerd in het BBC-programma That’s life!. Naast Hopkins zien we Johnny Flynn als de jongere Nicholas, maar ook Helena Bonham Carter, Lena Olin Nu in de bioscoop

Het is maar net waar je zin in hebt, maar keuze is er genoeg! Deze vijf nieuwe films mogen in ieder geval niet op je watch list ontbreken. Met welke begin jij als eerst?

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Priscillca