Architectuur in de hoofdrol: 11 iconische filmlocaties

Zit jouw lievelingsfilm ertussen?

Architectuur en film gaan hand in hand. Een gebouw of interieur alleen al kan spanning, sfeer en emoties creëren. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan elf films die in de gloednieuwe Elegance te zien zijn.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Görlitzer Kaufhaus – Görlitz, Duitsland

Wes Anderson-films zijn tegenwoordig het filmische toppunt als het gaat om esthetiek. In The Grand Budapest Hotel zette het de traditionele Europese architectuur in de schijnwerpers. De drama-komedie speelt zich af in een fictief land genaamd Zubrowka met een wereldberoemd hotel als locatie. De buitenkant was een maquette, maar het verbluffende interieur was geen gebouwde set. De lobby en het interieur van het hotel zijn opgenomen in het leegstaande Görlitzer Kaufhaus in Görlitz. Production designer Adam Stockhausen won er een Acadamy Award voor.

Grand Budapest Hotel
Grand Budapest Hotel (2014)

Vicky Cristina Barcelona (2008)

o.a. Park Guëll, Sagrada Família – Barcelona

Bewonder Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson in dit komische drama. Maar ook zeker Gaudi's neogotische ontwerpen in de Spaanse stad. In de film wordt de verbluffende architectuur vakkundig vastgelegd. Woody Allen heeft er oog voor om de ingewikkelde details en gedurfde rondingen van deze legendarische bouwwerken vast te leggen.

Vicky Cristina Barcelona (2008)
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Sunset Boulevard (1950)

Getty Mansion – Los Angeles, VS

Er is niets minder iconisch dan het landgoed van Norma Desmond in deze film noir-klassieker uit 1950. De indrukwekkende mediterraanse/renaissance-stijl van het Phantom House draagt bij aan de duisternis van de plot. Vooral in combinatie met het bizarre interieur, dat het midden houdt tussen een altaar en mausoleum. De Getty Mansion, dat dienstdeed als Phantom House, is inmiddels helaas gesloopt.

Sunset Boulevard (1950)
Sunset Boulevard (1950)

The Sound of Music (1965)

Schloss Leopoldskron en Schloss Frohnburg – Salzburg, Oostenrijk

Twee huizen in Salzburg werden gebruikt om de villa van de Von Trapp's te creëren in de klassieke musical. De echte Villa Trapp in het nabijgelegen Aigen was tot voor kort een hotel, maar is op dit moment permanent gesloten. Het terras aan het meer van Schloss Leopoldskron was te zien in de film, al werd de elegante Venetiaanse kamer van de villa gebouwd in een Hollywood studio. Schloss Frohburg werd gebruikt als de buitenkant van het huis.

The Sound of Music (1965)
The Sound of Music (1965)

Ben jij benieuwd geworden naar alle andere iconische filmlocaties? Je leest het allemaal in de nieuwe Elegance!

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Unsplash