Keuzestress: deze kieswijzers kunnen helpen

Weten wat je kiest.

Stemmen tellen Provinciale Staten en Waterschap

Binnenkort kunnen we weer naar de stembus. Maar om goed gebruik te maken van je democratisch recht, wil je ongetwijfeld een weloverwogen keuze maken. Met 26 partijen kan het echter moeilijk zijn om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig zijn er verschillende stemwijzers en kieswijzers die je helpen bij je beslissing.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Op 22 november is het zover: dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Om een goede keuze te maken, kun je natuurlijk kijken naar de verschillende partijprogramma's, debatten volgen, en in de gaten houden hoe de partijleiders zich profileren in de media.

Maar laten we wel wezen: een land besturen is een pittige zaak. En tussen jargon, budgetten, en pijnlijke nuancekwesties kun je als kiezer al snel beginnen met zweven. Met 26 partijen die soms alleen in de details van elkaar verschillen, wordt die keuzestress alleen maar groter. Een stemhulp kan in dit geval uitkomst bieden. Maar nu er ook een keur aan kieshulpjes beschikbaar is...hoe weten we welke stemwijzer we moeten gebruiken? We zetten een aantal slimme keuzes op een rij – van bekende websites tot minder bekende hulpmiddelen.

De StemWijzer

De naam ProDemos komt je vast bekend voor: al jarenlang kun je namelijk met hun StemWijzer checken hoe jouw mening opweegt tegen die van verschillende partijen. Van landelijke politiek tot lokale verkiezingen.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen is het idee simpel: je krijgt dertig stellingen te lezen. Je kunt vervolgens aangeven of je het hiermee eens of oneens bent, geen van beiden, of de stelling overslaan. Je kunt bovendien per stelling precies lezen wat de verschillende partijen te melden hebben. Mocht je niet precies begrijpen waarom een bepaalde partij voor of tegen een stelling is, dan vind je zo meer informatie.

Het KiesKompas

Ook het KiesKompas is al jarenlang een bekende stemhulp. Op basis van dertig stellingen krijg je precies te zien waar je staat in het 'politiek landschap'. Dit wordt visueel weergegeven in een diagram. Met een culturele as (van progressief naar conservatief) en een sociaal-economische as (van links naar rechts) worden partijen verdeeld over het veld. Op basis van jouw ingevulde antwoorden zie je ook waar jij staat in dit diagram.

Wat stemmen de partijen?

Daarnaast zijn er nu verschillende kieshulpen die zich richten op het stemgedrag van de partijen. Partijprogramma's kunnen nog zo vol staan met mooie plannen, maar wat hebben de verschillende partijleden in de praktijk gedaan? Hoe stemden zij het afgelopen jaar op allerhande kwesties die de revue passeerden in de Tweede Kamer?

Zo heeft de populaire Instagram-pagina Check Je Stem ook een stemwijzer in het leven geroepen. Hier kun je zelf stemmen op 26 moties waar de afgelopen periode in de Tweede Kamer op gestemd is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Check je stem (@checkjestem)

Daarnaast deelt de Instagram-pagina het hele jaar door in een reeks handige overzichten hoe de partijen in de Tweede Kamer gestemd hebben op verschillende moties. Ook búiten de verkiezingen dus het volgen waard!

Ook de StemmenTracker van ProDemos maakt van hetzelfde principe gebruik. Hier reageer je wederom op 30 stellingen met 'Voor' of 'Tegen', en na afloop krijg je te zien met welke partijen je het meest overeenkomt.

Specifiek

Daarnaast zijn er nog allerlei kieswijzers en advies-organisaties die zich helemaal richten op specifieke kwesties of specifieke doelgroepen. Zo heeft het KiesKompas ook specifiekere tests op gebied van het klimaat, de zorg, of het woonbeleid. Daarnaast heeft de organisatie Women Inc. het Gendergelijkheid Stemadvies in het leven geroepen, en de ASN Bank heeft bijgedragen aan een Duurzame Kieswijzer.

COC Nederland heeft ten slotte het initiatief Rainbowvote.nu in het leven geroepen. De organisatie schrijft dat zij verschillende partijen allerlei 'roze stellingen' hebben voorgelegd, waarop de politici hebben kunnen reageren. Bovendien is ook hier een overzicht terug te vinden van het stemgedrag van de verschillende partijen over de afgelopen tijd.

Bron: Vogue | Beeld: NL Beeld