Tip voor de feestdagen: de ultieme balletklassieker Raymonda

Laat je betoveren!

Raymonda was de laatste grote hit van een van ’s werelds belangrijkste choreografen, Marius Petipa. Vier- en vijfsterrenrecensies en vermeldingen als ‘beste productie van het jaar’: die ontvangst kreeg Raymonda (2022). Een must-see waarin klassieke ballettechnieken worden samengebracht met wervelende volksdansen.

Marius Petipa

Marius Petipa was een Frans-Russische balletdanser en choreograaf. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste balletdansers en choreografen in de geschiedenis van het ballet. Van 1871 tot 1903 was hij aangesloten bij de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg, waar hij meer dan vijftig voorstellingen creëerde, waaronder La Bayadére, Don Quichot, The Sleeping Beauty, De Notenkraker en Het Zwanenmeer.

Nieuw jasje

Bij de uitvoering van het 19e eeuwse Raymonda waagden balletgezelschappen wereldwijd zich meestal alleen aan de derde, feestelijke huwelijksakte. De complete productie werd vanwege een nogal stigmatiserend plot liever uit de weg gegaan. Zonde, want in choreografisch opzicht is dit ballet misschien wel Petipa's beste werk. Dus besloot Rachel Beaujean, adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet, om het libretto op de schop te nemen en, mede geïnspireerd door series als Games of Thrones en Bridgerton, het verhaal zodanig aan te passen dat ook een hedendaags publiek zich erin kan vinden. In haar productie doet de jonge Hongaarse groothertogin Raymonda dan ook niet simpelweg wat haar wordt opgedragen: trouwen met de ijdele kruisridder Jean de Brienne. In plaats daarvan is ze een jonge, zelfstandige vrouw, die aangetrokken door de mysterieuze Abd al-Rahman, haar eigen keuzes op het liefdespad maakt.

Kostuums

De kostuums en het decor zijn eigenlijk al reden genoeg om naar deze balletvoorstelling te gaan. Voor deze voorstelling zijn de stijlvolle decors en chique, kleurrijke kostuums ontworpen door Fransman Jérôme Kaplan. Kaplan werd bekend door zijn prachtige sets en kostuums voor Alexei Ratmansky's Don Quichot, uitgevoerd door Het Nationale Ballet. De decors en kostuums voor deze nieuwe uitvoering van Raymonda zijn extreem kleurrijk en dromerig en doen denken aan middeleeuwse kastelen in de Provence en Hongarije.

Choreografie en muziek

In choreografisch opzicht is dit ballet een spectaculaire staalkaart van de klassieke ballerinavariaties, Beaujean: 'De vele ballerinavariates, de droomscéne, de pas d'action: het is van een onvoorstelbare schoonheid.' Aleksandr Glazoenovs prachtige muziek maakt de productie compleet. Laat je betoveren, Raymonda is een must voor elke balletliefhebber!

Het ultieme cadeau en uitje met vrienden en de hele familie. Raymonda is te zien van 9 december t/m 1 januari 2024. Kaarten bestel je via operaballet.nl

Tekst: Marta Syrko | Dansers: Maia Makhateli, Young Gyu Choi