Neem een kijkje in het klassieke appartement van Cristina Fogazzi

'Ik ben klassiek en ironisch en mijn huizen weerspiegelen die kenmerken'

Van discoballen tot banken van fluweel: bij de Italiaanse ondernemer Cristina Fogazzi is niks te gek. Ze omschrijft haar appartement als klassiek en ironisch. Net als haar karakter.

Cristina Fogazzi

Jezelf met succes onderscheiden van de rest is niet voor iedereen weggelegd, maar de Italiaanse Cristina Fogazzi – online beter bekend als 'de cynische schoonheidsspecialiste' – slaagde er met haar YouTube-video's in om in no time volgers te vergaren en naar haar schoonheidssalon, VeraLab, te trekken. Zo maakt ze duidelijk dat geen enkele wondercrème rimpels voorkomt, maar af en toe een prikje botox wél. Haar socialmediakanalen tellen inmiddels 1 miljoen volgers.

Beeld: Valentina Sommariva

De roost van Cristina liggen in Brescia, een stad op ongeveer honderd kilometer van Milaan. Hier komt ze thuis bij haar man Massima en hond Otto. Het hoofdkantoor en haar eigen appartement liggen op steenworp afstand van elkaar, dicht bij het centrum van Milaan. Cristina is een creatieve zakenvrouw en dat zie je ook terug in haar appartement. Overdag worden er vergaderingen en zakelijke afspraken ingepland, tussen het bloemenbehang en de ietwat hysterische designstukken in. 's Avonds verandert het in een knus en gezellig toevluchtsoord.

Renoveren

Cristina's online succes speelt ook een rol in de creatie van haar pied á terre in Italië. Want via social media ontmoette ze in 2017 het architectenduo Chiara Frigerio en Andrea Roscini van studio 23 Bassi. Voor de renovatie had het appartement een klassieke uitstraling met vele muurschilderingen en cassetteplafonds. 'Chiara en Andrea kennen mijn ideeën en begrijpen mijn smaak. Ik wilde van dit huis een excentrieke en inspirerende plek maken', zegt Cristina.

Beeld: Valentina Sommariva

En dat is gelukt. Het kunstwerk Marcantonio Malerba's – giraffe met kroonluchter – zat al een lange tijd in Cristina's hoofd als het perfecte kunstwerk voor in de hal, waar ze haar gasten ontmoet. 'Maar dit was nog niet genoeg om de toon te zetten die ik voor ogen had, dus koos ik voor een enorme spiegelbol die is omgebouwd tot kroonluchter. Die hangt nu boven de marmeren eettafel en is absoluut de blikvanger van het huis.' De spiegelbol lag al jarenlang te verstoffen in het magazijn van de architecten. Zij vonden hem toen een nachtclub in Perugia zijn deuren sloot.

Prints, vormen en kleuren

De prints, vormen en kleuren wisselen elkaar af in dit appartement. Zo is de ene kamer uitgevoerd in babyblauw en de ander in zachtroze en mintgroen. Dat Cristina houdt van een uitgesproken interieur is duidelijk. 'Ik ben klassiek en ironisch en mijn huizen weerspiegelen die kenmerken.' De roze keuken is Cristina's favoriete plek in huis en hier ontvangt ze dan ook graag vrienden om samen te dineren. 'Mijn risotto is een meesterwerk', lacht ze. Dat Cristina dol is op speelse elementen in huis bewijst ook het vloerkleed in de keuken, in de vorm van een setje ondergoed. Of de kroonluchter vastgehouden door een giraffe.

Beeld: Valentina Sommariva

Kunstliefhebber

Cristina is niet alleen dol op interieurstyling, ook voor kunst heeft ze een sterke passie. Ze maakte dan ook de gids Il mio grand tour met bestemmingen in Italië waar je als kunst-liefhebber goed zit. Die passie zie je natuurlijk ook terug in dit appartement. 'Vijf jaar geleden kocht ik mijn eerste werk, een foto van Masbedo. Sindsdien geef ik mezelf één kunstwerk per jaar cadeau.' Helaas, passen niet al haar kunstwerken in hetzelfde huis, dus die worden ondergebracht op verschillende plekken. 'Ik geloof dat kunst moet ademen, vooral omdat ik dol ben op grootschalige stukken.' Ze bewaart haar collectie vooral in haar huis in Brescia. 'Dit huis is uiterst decoratief, bijna barok.'

Wil jij een kijkje nemen in het appartement van Cristina? Je bewondert deze in de allernieuwste Elegance. Nu in de winkel!

Tekst: Lotte van Zijl | Beeld: Valentina Sommariva