5 redenen waarom Hongarije in de herfst een must-visit is

Een culinaire tip voor het najaar!

De herfst staat bekend om het gekleurde landschap, knisperende bladeren op de grond en warme lekkernijen. Maar wil je de herfst een keer goed beleven, dan is Hongarije de plek om naartoe te gaan. Met haar (wijn)festivals, culinaire parels en oogstfeesten worden al je zintuigen geprikkeld.

Om je vingers bij af te likken

Of je nu een korte citytrip gaat doen of van plan bent om alle herfstdagen in Hongarije te verblijven: er valt genoeg te zien en te beleven. Zo vind je in Boedapest al genoeg activiteiten om je dagen mee te vullen, zoals het bezoeken van badhuizen, koffiehuizen, de Matthiaskerk, het parlementsgebouw, de kettingbrug en de markthal. Maar Hongarije ontdek je pas echt in de lokale keuken. In de hoofdstad kom je geweldige restaurants tegen, maar het culinaire karakter van het land is overal voelbaar (en proefbaar). Elke regio heeft z’n eigen specialiteit en met name in de herfst kun je de smaakpapillen strelen tijdens culinaire evenementen.

Het Balaton Wine & Gourmet festival

Eind september is Veszprém de plek voor wijn- en foodlovers. Tijdens het Balaton Wine & Gourmet Festival, wat van 21 tot en met 24 september plaatsvindt, komen sterrenchefs bijeen voor heerlijke gerechten. Dit festival is het grootste gastronomische event van de Veszprém-Balaton 2023 European Capital of Culture-evenementreeks, en heeft als doel om de Hongaarse stad Veszprém het nieuwe culturele centrum van Europa te maken. Het Balaton Wine & Gourmet Festival wordt te midden van de betoverende Vezprém-vallei georganiseerd, één van de mooiste locaties van het land. Goed om te weten: bezoekers kunnen deelnemen aan wijnproeverijen, professionele workshops en exclusieve diners met Michelin-sterrenchefs.

Wanneer: Donderdag 21 september tot en met zondag 24 september 2023.

Waar: Veszprém, Hongarije.

Credit_VEB2023 EKF (Balaton Wine and Gourmet Festival)
Credit_VEB2023 EKF (Balaton Wine and Gourmet Festival)

De Oogstdagen van Tokaj-Hegyalja

Wist je dat het Hongaarse wijngebied Tokaj-Hegyalja pronkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO? Aan goede wijn kom je hier dus niet tekort. In 1932 werd in Tokaj – een regio die vooral bekend staat om zijn wijnen – voor het eerst de oogstdagen gevierd en vorig jaar vond alweer de 90ste verjaardag van de traditionele Tokaj-oogstdagen plaats. Dit jaar vinden de Oogstdagen plaats van 6 tot en met 8 oktober. Tijdens dit evenement zal er extra aandacht geschonken worden aan de culturele tradities en de waarden van het werelderfgoed in Tokaj.

Wanneer: Vrijdag 6 oktober tot en met zondag 8 oktober.

Waar: Tokaj, Hongarije.

Tokaj_Mad_wine
Tokaji Aszú and foie gras pairing

Het Villány Rode Wijnfestival

Hoewel ze in Villány ook witte wijnen maken, is het vooral de rode wijn waar mensen voor terug komen. Sterker nog, de stad wordt ook wel de wijncapitool van Hongarije genoemd. Begin oktober vindt hier het Villány Red Wine Festival plaats, het grootste gastronomische evenement in deze wijnstreek. Wijn is de grote trots van de stad en tijdens het event wordt de eeuwenoude wijncultuur uitgebreid gevierd. Drie dagen lang worden er overal in Villány evenementen georganiseerd, zoals muzikale optredens en een oogstparade als eerbetoon aan het culturele erfgoed van de stad. Naast deze hoogtepunten, worden de bezoekers ook getrakteerd op de allerbeste producten die de streek te bieden heeft.

Wanneer: Vrijdag 6 oktober tot en met zondag 8 oktober.

Waar: Villány, Hongarije.

Het Hollókő Oogstfeest

Een feest wat je ook niet mag missen is het Hollókő Oogstfeest. Op 7 oktober keert het traditionele evenement terug en jaarlijks trekken dorpsbewoners en toeristen massaal naar het oogstfeest. Hier kunnen bezoekers meer leren over verschillende technieken om druiven te persen, en uiteraard kan men er het versgeperste sap proeven. En natuurlijk gaan ook de voetjes van de vloer, want elk jaar betreden folkloristische dansgroepen en traditionele performers het podium. Toch blijft de echte showstopper de Oogstparade, die begeleid wordt door volksdansers, vaandelzwaaiers en paardenkoetsen

Wanneer: Zaterdag 7 oktober.

Waar: Hollókő, Hongarije.

A-bunch-of-Frumint-grape-with-botrytised-berries-Tokaj

Het Csabai Worstfestival

Na alle wijnen en feesten moet er natuurlijk ook gegeten worden, en dan zit je eind oktober goed. Dan vindt namelijk het Csabai Worstfestival plaats. Dit is een van de grootste en meest geliefde gastronomische evenementen in Hongarije. De spotlight staat gericht op de uit Békéscaba afkomstige Hongaarse Csabai worst, een ware delicatesse uit de omgeving. Tijdens het Worstfestival leer je meer over de veelzijdigheid van deze Hungarikum – een verzamelnaam voor typische Hongaarse topproducten die door de Europese Unie beschermd worden met een geografische oorsprongsaanduiding – en kun je de worst uiteraard ook proeven.

Wanneer: donderdag 19 oktober tot en met zondag 22 oktober.

Waar: Békéscsaba, Hongarije.

sausage_2

De gastronomie van Hongarije geeft al een goed beeld van de veelzijdigheid van het land, maar uiteraard valt er nog veel meer te ontdekken. Neem bijvoorbeeld je wandelschoenen mee en bezoek de Hongaarse termen en kuuroorden, de culturele UNESCO-erfgoed, de vele musea en de historische kastelen. Meer inspiratie nodig? Lees hier meer over het toeristische aanbod in Hongarije. Zo ga je met een volle maag en een koffer vol verhalen weer terug naar huis!

Logo Hongarije