Of je na een lange vakantie weer aan het werk moet of op zondag altijd last krijgt van stress: back to work anxiety komt vaker voor dan je denkt. Gelukkig bestaan er simpele manieren om jezelf te kalmeren.
Back to work anxiety
Als je dacht dat je de enige was die zich zorgen maakt bij een nieuwe werkweek, think again. Uit een nieuwe studie blijkt dat 69 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië een toename van angst op de werkplek ervaart. Natuurlijk is een beetje nervositeit begrijpelijk als je gaat switchen van vakantie/weekend-modus naar werkmodus. Maar als je merkt dat je worstelt met verhoogde stress of dat dit je slaap of humeur beïnvloedt – wat tekenen zijn van een overwerkt en overweldigend zenuwstelsel – is het misschien tijd voor een reset. De volgende vijf manieren gaan je daarbij helpen!
1. Maak verbinding met je nervus vagus
De nervus vagus is de langste zenuw in het lichaam en is het hoofdbestanddeel van het parasympathische systeem. Dit systeem regelt functies zoals het immuunsysteem en de spijsvertering en werkt samen met het sympathische zenuwstelsel (bekend als de 'vecht-of vlucht'-reactie), dat wordt geactiveerd wanneer we ons gestrest voelen.
Wanneer het parasympatische systeem wordt geactiveerd, neemt de vagale tonus (de activiteit van de nervus vagus) toe. En dit zorgt voor een langzamere hartslag, gemakkelijkere ademen en een rustig zenuwstelsel. Een handige tip om het systeem te activeren: ga een paar minuten kalmeren of zingen. Hierdoor word je rustig, verlaagt je hartslag en bloeddruk en worden neurochemicaliën zoals oxytocine geproduceerd.
2. Masseer je oren
Wist je dat een oormassage een krachtige ontstressingstechniek is die angstgevoelens kan verminderen? "Het oor is een van de krachtigste microsystemen in het lichaam", zegt welzijnsexpert Sarah Bradden. "Ik werk graag met ze samen, omdat het voelt alsof ik een directe lijn naar de hersenen heb. Door de oren te masseren en te trekken, heb je een onmiddellijk kalmerend effect op het hele lichaam en help je het zenuwstelsel te reguleren en te kalmeren."
Om specifiek stress en angst aan te pakken, wordt er geadviseerd om met je duim en wijsvinger de bovenste schaal van je oor zachtjes maar stevig te masseren. Merk je dat je gaat gapen of dat je ogen beginnen te tranen, ga dan vooral door. Beide zijn tekenen dat het parasympathische zenuwstelsel is geactiveerd.
3. Kies voor beweging met een lage intensiteit
Regelmatig bewegen is goed voor je gezondheid en welzijn, maar helpt ook bij het verminderen van stress. Als je gevoelig bent voor angst, kun je het beste intense sporten zoals HIIT vermijden. Dit kan namelijk voor overprikkeling zorgen. Kies daarom voor langzame, bewuste oefeningen zoals diep stretchen of Yin yoga. Hierdoor heb je alsnog de voordelen van lichaamsbewegingen, maar zonder de toegevoegde intensiteit.
4. Kies de juiste acupunctuurbehandeling
Acupunctuur kan helpen bij het ontstressen, omdat het een goede manier is om een gezond zenuwstelsel te behouden, neurotransmitters te reguleren en het evenwicht te herstellen door specifieke zenuwbanen te activeren. Er zijn verschillende behandelingen, die ook verschillende effecten hebben. Zo is er de Bradden-methode, bedacht door Bradden als de ultieme reset, die acupunctuur combineert met elementen zoals geactiveerde zuurstof, gepulseerde elektromagnetische veldtherapie (PEMF) en infrarood, die allemaal de cellulaire genezing bevorderen.
5. Ademhalingsoefeningen
Ademen is iets wat we allemaal intuïtief doen, maar waarvan je misschien niet weet dat het veel impact kan hebben. Maar de manier waarop je ademhaalt, beïnvloedt elk systeem in je lichaam. "Omdat we bewuste controle hebben over onze ademhaling, kun je door simpelweg te leren hoe je deze als hulpmiddel kunt gebruiken, snel de systemen en functies in je lichaam beïnvloeden, waardoor je fysieke en mentale gezondheid, prestaties en emotioneel welzijn verbeteren", zegt Richie Brostock, ook wel bekend als @thebreathguy.
Verdiep je in de verschillende methodes en misschien vind je een oefening die goed bij je past en waar je rustig van wordt. Worth the try!
Bron: Vogue | Beeld: Adobe Stock