6 veelgemaakte fouten bij het wassen van je haar

Je haar wassen: waarschijnlijk doe je het een paar keer per week. Maar pak je dit eigenlijk wel goed aan? Veel vrouwen wassen hun haar namelijk niet op de juiste manier. En daar heeft je haardos last van. In dit artikel lees je wat de zes meest gemaakte fouten zijn bij het wassen van je haar, en hoe je dit beter kan doen. 

Te vaak wassen

Veel vrouwen wassen hun haar dagelijks, terwijl dat meestal niet nodig is. Alleen als je heel dun haar hebt dat snel vet wordt, is het misschien goed om je haar iedere dag te wassen. Gebruik in dat geval wel een shampoo die hier speciaal voor ontwikkeld is. Over het algemeen is twee tot drie keer per week wassen voldoende.  

Te heet water

Douchen met te heet water is niet alleen slecht voor je huid, maar ook voor je haren. Nat haar is kwetsbaar, en heet water kan er zelfs voor zorgen dat je haar uitdroogt of futloos wordt. Was je haar dus altijd met lauwwarm water voor een optimaal resultaat.  

Te veel shampoo

Een handje shampoo is voor vrijwel iedere vrouw teveel. Veel shampoo is helemaal niet nodig om je haar goed schoon te krijgen. Houd als hoeveelheid ongeveer een muntstuk van twee euro aan, zo gebruik je al voldoende shampoo.  

Verkeerde shampoo

Voor haast ieder haartype is er een bijpassende shampoo. Denk aan een shampoo voor droog of beschadigd haar, krullen, geverfd haar voor volume of juist anti-pluis. Gebruik daarom altijd een shampoo die past bij wat jouw haar nodig heeft. Soms is dat extra voedend, soms juist vooral gericht op het kapsel dat je voor ogen hebt.  

Shampoo of conditioner verkeerd aanbrengen

Wat vaak gebeurt tijdens het haren wassen, is dat vrouwen shampoo of conditioner verkeerd aanbrengen. Een shampoo wrijf je in op je hoofdhuid, terwijl je een conditioner op de haarpunten aanbrengt.  

Als je het andersom aanbrengt (shampoo op de punten en conditioner op de hoofdhuid), wordt je haar niet goed schoon. Daardoor heeft het niet het verzorgende effect dat je haar en hoofdhuid nodig hebben.  

Te ruw omgaan met je haar

Nat haar is extra gevoelig en beschadigt sneller dan droog haar. Wees er dan ook extra voorzichtig mee. Borstel je haar liever voor dan na het wassen, zodat het niet afbreekt.  

Soms wordt daarnaast te ruw omgegaan met nat haar tijdens het aanbrengen van de shampoo of bij het afdrogen. Breng de shampoo daarom in een masserende beweging aan op je hoofdhuid en dep je haar voorzichtig droog en laat daarna aan de lucht drogen. 

Haarverzorging voor een gezonde coupe

Nu je weet welke valkuilen er bij het wassen van je haar komen kijken, kan je je haar beter de verzorging bieden die het verdient. Wees zuinig op je haar en houd je prachtige kapsel gezond en sterk.  

Beeld: Unsplash