Stap comfortabel op wandelvakantie: 3 tips om eelt te voorkomen

Eelt kan makkelijk voorkomen worden.

Niets leuker dan de wereld verkennen op je blote voeten. Een wandelvakantie in de natuur werkt ontspannend, tenminste als je onderweg geen last krijgt van eelt. Heb je een wandelvakantie in het vooruitzicht en bezorgt het idee je al stress? Dan hebben we goed nieuws voor je. Eelt kan namelijk makkelijk voorkomen worden. We geven je alvast een drietal tips hiervoor. 

Maak je voeten af en toe vochtig

Eelt bestaat uit een harde laag dode huid en ontstaat door blootstelling en veel wrijving en druk. Iets wat je voeten ook tijdens een wandelvakantie ondergaan dus. In normale omstandigheden vervellen de buitenste lagen van je huid op natuurlijke wijze, maar bij eelt wordt dit proces verstoord. Door je voeten te voorzien van vocht, met behulp van een lotion of olie, wordt het afwerpen van huidcellen bevorderd. Heb je toch al eelt, dan kan een eeltverwijderaar van Beez helpen. 

Zorg voor passende schoenen

Tijdens een wandelvakantie zijn je voeten erg belangrijk en dus verdienen ze alle goede zorg. Het belangrijkste deel van je uitrusting is dan ook een goed en stevig paar wandelschoenen. Welk type het beste is, is afhankelijk van het terrein en je voorkeur, maar het is belangrijk dat ze goed passen. Koop geen schoenen die te groot zijn en waar de voet heen en weer beweegt, wat wrijving en wrijven veroorzaakt. Aan de andere kant wil je ook geen te strakke schoenen dragen, want die kunnen eeltknobbels veroorzaken. Zorg ervoor dat je schoenen passen en ingelopen zijn voordat je er lange afstanden mee gaat afleggen. 

Zorg voor een dempende zool

Niet alleen moet een schoen zorgen voor voldoende steun, maar ook de inlegzool is belangrijk. Deze beschermt namelijk je voeten tegen de gevolgen van lang wandelen op een harde ondergrond. Een slechte zool zorgt voor meer wrijving en uiteindelijk dus ook voor de vorming van eelt. Dit in tegenstelling tot het onderzoek over eelt dat de misvatting weerlegt waarbij wordt gesuggereerd dat het eelt op zich voor druk zorgt. 

Ook het dragen van de beste sokken kan je voeten voorzien van de nodige bescherming tegen de vorming van eelt. Als je eelt hebt, dan kunnen sokken met extra vulling in de hiel de pijn verlichten op bepaalde drukpunten. 

Voorkomen van eelt tijdens je wandelvakantie

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind om eelt te voorkomen tijdens je wandelvakantie. Sommige mensen hebben meer aanleg voor eelt dan anderen en personen die hun voeten al vaak laten afzien met een routine kunnen vatbaarder zijn. Heb je in het verleden, al dan niet tijdens een wandelvakantie, al eens last gehad van eelt, dan is de kans ook groter. Mochten deze tips geen hulp bieden bij het voorkomen, dan kan een bezoek aan een podoloog noodzakelijk zijn voor grondiger onderzoek. Met persoonlijk advies ben je niet alleen beter voorbereid om eelt te voorkomen, maar weet je ook hoe het te behandelen als het toch voorkomt. 

Beeld: Pexels