Kunst, theater & muziek agenda: augustus 2023

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meest besproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

The Stones

The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling ooit over de iconische rockband. Via instrumenten, podiumontwerpen, kostuums en bijzondere persoonlijke items krijgen we een kijkje achter de schermen bij The Rolling Stones. Aan de hand van 400 objecten komen we in het Groninger Museum dichterbij dan ooit. Tot en met 21 januari 2024, groningermuseum.nl.

SV-2020-1118-9172

Curaçao

Het Stedelijk Museum Schiedam geeft een beeld van hedendaagse kunst in Curaçao door maar liefst 26 kunstwerken te verwerven. De werken van negen kunstenaars uit Curaçao maken nu deel uit van de collectie. Als bezoekers zien we het in twee indrukwekkende tentoonstellingen: Frieda Hunziker. Een vlucht naar Curaçao (t/m 3 september) en Hend’i mundu / Mens van de aarde (t/m 1 oktober).

Carlos Blaaker, Hende Di Un Isla Unitil, 2023 kopiëren

Tradities

In Zaal 13 toont het Dordrechts Museum nieuw werk van Evelyn Taocheng Wang. In haar werk combineert ze Aziatische schilder- en kalligrafietradities met Westerse schilderkunst en multimedia. Met een focus op migratie en globalisering. In samenwerking met Wang richt het museum een ruimtelijke installatie in. 17 september t/m 31 maart 2024 dordrechtsmuseum.nl.

Evelyn Taocheng Wang, Dutch Window kopiëren

London calling

Van Schotse ruit tot kostschooluniform; Royals & Rebels – British Fashion duikt in de rijke geschiedenis van Britse mode en brengt een eerbetoon aan onder meer Vivienne Westwood, Alexander McQueen en Stella McCartney. Ook het handwerk van de kleermakers op Savile Row en de koninklijke garderobes van de Engelse royals zijn te zien in het Haagse Kunstmuseum. Looking good! 9 september t/m 7 januari 2024, kunstmuseum.nl.

London calling

Photo fair

Unseen, de internationale toonaangevende kunstbeurs voor hedendaagse fotografie, beleeft alweer haar elfde editie in Amsterdam. Op het Westergasterrein exposeren 78 galeries, zijn 65 uitgevers van fotografieboeken aanwezig en kun je 9 bijzondere installaties bewonderen. Met als overkoepelend thema: natuur. 22 t/m 24 september, unseenamsterdam.com.

Unseen

Onvrede

De gezelschappen Wat We Doen en Theater Rotterdam werken samen aan een opzwepende mix van theater en dans in So far so good. Een actuele voorstelling over polarisatie en framing in de media in een tijd van algehele maatschappelijke onvrede. Alle issues komen aan bod; van woon- en milieuprotesten tot boerenopstanden en voetbalhooligans.22 september t/m 2 december, watwedoen.nl / theaterrotterdam.nl.

So-Far-So-Good-3

Broer/zus

Het nieuwe seizoen opent NDT 1 met twee wereldpremières in het drieluik In/with/in. Een avontuurlijk programma met premières van de Chinese choreograaf Tao Ye en zus en broer Imre en Marne van Opstal. Daarnaast zien we ook I love you, ghosts van Marco Goecke. 21 september t/m 10 november - ndt.nl.

I LOVE YOU GHOSTS Rahi Rezvani 2022_print_5 (003)

Symboliek

De Nederlandse reisopera tourt weer door het land. Ditmaal met Das Wunder der Heliane van Erich Wolfgang Korngold. Met in de hoofdrol de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. Een groots opgezette symbolische opera over liefde die alles overwint. Naast Kremer zien we onder meer Tilmann Unger, Darren Jeffrey en Martina Mikelic. 30 september t/m 11 november, reisopera.nl.

Carlos Blaaker, Hende Di Un Isla Unitil, 2023 kopiëren

Leading ladies

Renée van Wegberg en Bettina Holwerda zijn al jaren leading ladies van het Nederlandse theater. Ditmaal staan ze samen in hun eigen theaterconcert #PERFECT. Met persoonlijke verhalen en mooie luister- en meezingliedjes van en over vrouwen van nu. Over het huwelijk, ondernemen en kinderen tot aan loslaten en omdenken. Herkenbaar en begeleid door veel mooie muziek. 15 september t/m 10 december, ntk.nl.

Scenefoto 5 #PERFECT - Fotograaf Robin Kamphuis

Chanson

De in Amsterdam wonende Franse chansonnier Philippe Elan bracht onlangs zijn 13e album uit, Enfer et Paradis. Elan woont al sinds de jaren 80 in Nederland en won onder meer een Edison en het Concours de la Chanson van de Alliance Française. Sindsdien vertegenwoordigt hij het Franse lied in de Nederlandse theaters. Zijn album Enfer et Paradis is een ontdekkingstocht waarin hij zichzelf en de pop-invloeden in zijn chansons ontdekt. In de stijl van Julien Clerc en Michel Fugain. Vanaf oktober staat Elan in de theaters met deze nieuwe show. philippe-elan.com

Philippe Elan

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Tekst: Jorrit Niels