Om deze reden is het belangrijk om jezelf regelmatig te verwennen

Je verdient die ene dure tas!

Een nieuwe tas hier, een afspraak bij de kapper daar. Soms kunnen dit soort kleine momenten heel speciaal aanvoelen. En wat blijkt: het schijnt heel goed te zijn om jezelf regelmatig te verwennen.

Kleine traktatie

Luxe vakanties of dure diners zijn echt niet altijd nodig om jezelf een oppepper te geven. Jezelf op iets kleins trakteren, of dat nu geld kost of niet, is de ideale manier om wat sprankeling aan je week te geven. Het roept een soort emotionele reactie op. Want laten we eerlijk zijn: alleen al de gedachte aan het bankhangen met je favoriete serie aan, kan ons door een werkdag heen helpen. Experts zijn het erover eens dat je zelf op iets leuks of lekkers trakteren goed is voor onze mentale gezondheid.

Aandacht

“We genieten van het gevoel dat we krijgen als we onszelf trakteren”, legt Rhian Kivits, een seks- en relatietherapeut, uit. “Het is vergelijkbaar met de gevoelens die we als kind hadden toen we werden verzorgd door een ouder; we voelden ons opgemerkt, gewaardeerd en beloond. Wanneer we op latere leeftijd goed voor onszelf zorgen, maken we opnieuw contact met die gevoelens en geven we aandacht aan het deel van onszelf dat zich speciaal wil voelen.”

Optimistisch

Jezelf een beetje verwennen kan werken als een soort ontsnapping uit je dagelijkse leven en de verplichtingen die daarbij horen. Stressvolle ochtenden op kantoor kunnen compleet in het niet vallen wanneer we in de lunchpauze iets leuks doen of lekkers eten.

“Als we onszelf een ’traktatie’ gunnen, krijgen we een kleine dopamine shot”, zegt hypnotherapeut en coach Vic Paterson. “Dopamine is ons vreugdehormoon, en als we de beslissing nemen om onszelf te verwennen, stijgt ons dopaminegehalte. Wanneer dit ook nog eens emotionele herinneringen oproept (zoals een favoriet parfum of een maaltijd in je lievelingsrestaurant), dan wordt dit gevoel extra versterkt.”

Eigenwaarde

De beroemde 'Because You’re Worth It' reclame van L’Oréal is misschien accurater dan dat we dachten. Wat blijkt namelijk? “Onszelf op iets fijns trakteren kan onze eigenwaarde op een positieve manier bevestigen”, zegt Kivits. “Het gaat niet om de waarde, maar om de ervaring van genot die we hebben als we genieten van een extraatje.”

“We vinden plezier in het feit dat we onszelf toestaan ​​om te genieten van iets waar we op dat moment naar verlangen. Mensen die zichzelf regelmatig verwennen, zijn zich bewust van hun behoeften en verlangens en tonen hiermee dat ze een gezond gevoel van eigenwaarde hebben.”