Eiwitten: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn eiwitten eigenlijk precies en waarom is het zo belangrijk om een eiwittekort te voorkomen? In dit artikel lees je alles over deze voedingsstof én de mogelijke gevolgen van een eiwittekort bij vrouwen.
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn een voedingsstof en worden ook wel dé bouwstenen voor je lichaam genoemd. Ze helpen onder andere bij het opbouwen en onderhouden van spiermassa. Je lichaam heeft bovendien eiwitten nodig voor verschillende regelprocessen. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is het extra belangrijk om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. Eiwitten bestaan zelf weer uit ‘aminozuren’. Je lichaam haalt deze aminozuren uit eiwitrijke voeding, en maakt hier zelf weer de eiwitten van die het eigen lichaam nodig heeft.
Je vindt eiwitten in plantaardige en dierlijke producten. Plantaardige producten met eiwit zijn noten, peulvruchten, brood, granen, tofu en tempé. Dierlijke producten die een goede bron van eiwit vormen zijn gevogelte, vlees, vis, melk, kaas en eieren. Goed om te weten is dat dierlijke producten volgens het Voedingscentrum meer eiwit én een betere kwaliteit eiwit leveren dan plantaardige producten. Voor vegetariërs en veganisten is het dus extra belangrijk om hun eiwitinname in de gaten te houden.
Wat zijn de gevolgen van een eiwittekort bij vrouwen?
Een eiwittekort kan de volgende gevolgen hebben bij vrouwen:
1. Vaker ziek
Eiwitten helpen bij het opbouwen en herstellen van je immuunsysteem. Een tekort kan ervoor zorgen dat je lichaam meer moeite heeft met het bestrijden van infecties. Je kunt hierdoor vaker ziek zijn.
2. Minder spiermassa
Om spieren te behouden én op te bouwen, is het van groot belang om voldoende eiwit binnen te krijgen. Een eiwittekort kan op den duur zelfs leiden tot een verminderde mobiliteit.
3. Broze nagels, breekbaar haar en een droge huid.
Eiwit is essentieel voor gezonde nagels, haren en huid. Een tekort leidt onder andere tot broze en/of beschadigde nagels, breekbaar en dun haar en een droge en/of geïrriteerde huid.
4. Moeite met afvallen
Eiwit stimuleert de stofwisseling en verbranding van calorieën. Als je niet voldoende eiwit binnenkrijgt, vertraagt je stofwisseling en is het lastiger om af te vallen.
5. Langzame wondheling
Ook het weefselherstel is afhankelijk van de eiwitten die je binnenkrijgt. Zo kan het bij een eiwittekort langer duren voordat wonden helen en je herstelt na een valpartij, blessure of ziekte.
6. Hormonale problemen
Heb je last van een onregelmatige of uitblijvende menstruatie en stemmingswisselingen? Neem dan je eiwitinname eens onder de loep. Een tekort aan eiwit veroorzaakt diverse hormonale problemen.
7. Oedeem
Oedeem is een aandoening waarbij er een vochtophoping ontstaat in de lichaamsweefsels. Een ernstig eiwittekort zou deze aandoening kunnen veroorzaken.
8. Vermoeidheid
Een te lage eiwitinname gaat vaak samen met een gebrek aan ijzer. Gevolgen hiervan zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en een zwak gevoel. Daarnaast kan je op de lange termijn last krijgen van aandoeningen zoals bloedarmoede.
Wat als je juist te veel eiwitten binnenkrijgt?
Een eiwittekort kan verschillende gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is echter ook niet de bedoeling dat je teveel eiwit binnenkrijgt. Volgens het Voedingscentrum kan je als volwassene veilig tot twee keer de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen, maar zijn de gevolgen daarna onzeker. Om te berekenen hoeveel eiwit je (als gemiddelde volwassene) nodig hebt vermenigvuldig je je lichaamsgewicht met 0,83. De uitkomst is het aantal gram eiwit dat je per dag nodig hebt. De precieze behoefte hangt ook af van andere factoren, zoals leeftijd en hoeveelheid spiermassa.
Hoe voorkom je een tekort aan eiwitten?
Met behulp van bovenstaande rekensom kun je uitrekenen hoeveel gram eiwit je gemiddeld nodig hebt per dag. Wil je zeker weten dat je niet te veel of te weinig eiwitten binnenkrijgt, neem dan altijd contact op met een deskundige. Mocht je een eiwittekort hebben of willen voorkomen, dan is het raadzaam om meer eiwitrijke producten te eten. Eet bijvoorbeeld wat vaker een handje noten, linzensoep of (vette) vis. Een andere optie is om eiwitshakes te drinken of proteïne poeder te verwerken in je maaltijden. Maak bijvoorbeeld eens pannenkoeken, puddingen, maaltijdrepen of smoothies met proteïne poeder.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.
Beeld: Unsplash, Vladislav Muslakov