Kunst, theater & muziek agenda: juli 2023

Cultuur-liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meestbesproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Ambacht

Tod’s viert Italiaanse know-how en ambacht met The art of craftsmanship. Een project dat ze zijn gestart met fotograaf Tim Walker. In elk van Walkers beelden zien we een verhaal van kwaliteit en traditie. Vaste waarden voor het Italiaanse modemerk. De beelden showen op een soms ironische of surrealistische manier de verschillende fases van Tod’s’ meest iconische producten. De tentoonstelling was te zien tijdens de Salone del Mobile in Milaan en is ook te bekijken op tods.com (onder het kopje Tod’s world).

THE_ART_OF_CRAFTSMANSHIP_-_A_PROJECT_BY_TIM_WALKER_SET_UP_(15)

Basquiat x Warhol

In de Parijse Fondation Louis Vuitton zien we de nieuwe tentoonstelling Basquiat x Warhol. Painting four hands. Naast de gezamenlijke kunstwerken toont de expo zo’n 160 schilderijen van deze twee meesters. Waaronder enkele van de grootste stukken uit hun carrières. Om de energie van de New Yorkse 80’s downtown scene te weerspiegelen, zijn er nog meer werken van onder meer Keith Haring, Jenny Holzer en Kenny Scharf te zien.

Tot en met 28 augustus - fondationlouisvuitton.fr 

Real time

In het Wassenaarse Voorlinden zie je de wonderlijke werken van Maarten Baas. In de solotentoonstelling It’s about time toont hij de meest recente klokken uit zijn Real Time-serie en meer. Speciaal voor de installatie I think, therefore I was wordt één ruimte in het Wassenaarse museum compleet donker gemaakt. Met tientallen beeldschermen en een stortvloed aan beelden waarop bekende en minder bekende mensen het dubbelzinnige ‘I think’ zeggen, wil Baas een neutrale observatie van onze tijd laten zien.

Tot en met 24 september - voorlinden.nl

Irreversibele

Kunstfotograaf Frank van Driel (1966) is Winnaar van de jaarlijkse International Color Awards. In de categorie naakt won de fotograaf uit Vught met deze foto: Irreversible. Een stilleven van een getatoeëerde naakte vrouw en een antieke Italiaanse kookpot met verse vijgen. Refererend qua lichtgebruik en symboliek aan de Hollandse en Vlaamse meesterschilders uit de 17e eeuw.

Frankvandriel.com

Jaren vijftig

Wes Anderson in optima forma, in al z’n pastelkleurige glorie. De film speelt zich af in een fictieve Amerikaanse stad in het midden van de jaren vijftig en vertelt het verhaal van een getormenteerde weduwnaar (Jason Schwartzman) die bezig is zijn vier kinderen door het land te slepen om hun grootvader (Tom Hanks) op te zoeken. Totdat hun auto het plotseling begeeft, in Asteroid City, waar een astronomieconventie plaatsvindt. Met onder meer Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Margot Robbie én Jeff Goldblum. Asteroid City, vanaf 22 juni.

Clan

Op het eerste gezicht denk je te maken te hebben met een serie à la Lost. Kijk beter en het ligt dichter bij het effectievere en schandalig onderschatte The leftovers van HBO. Yellowjackets, waarvan het tweede seizoen net is verschenen, is deels een overlevingsverhaal, psychologische horror en een coming-of-age drama. De serie gaat over een meisjesvoetbalteam dat een vliegtuigcrash diep in de afgelegen noordelijke wildernis overleeft. De serie beschrijft de overgang van een gecompliceerd maar succesvol team tot woeste clans, terwijl we ook de levens volgen die ze bijna 25 jaar later proberen op de rails te krijgen. Verwacht een reeks aan Emmy- en Golden Globe-nominaties. Yellowjackets, seizoen 1 en 2 nu op SkyShowtime.

Yellowjackets

Destructie

In Christopher Nolans Tenet-opvolger speelt Cillian Murphy (bekend uit Peaky blinders) de rol van J. Robert Oppenheimer, drijvende kracht achter het Manhattan Project dat het atoomtijdperk inluidde. Interessant, want na jarenlang een ondersteunende rol te hebben gespeeld in bijna alle Nolan-films, is Cillian nu eindelijk de ster. Nolan filmde het met een combinatie van IMAX- en 65 mm-film, en strikte talloze sterren. Zoals Emily Blunt, Matt Damon en Robert Downey Jr. Leuk weetje: Nolan - hater van door de computer gemaakte speciale effecten - gebruikte echte explosieven om een kernproef na te bootsen. Oppenheimer, vanaf 20 juli.

Oppenheimer

Affaire 2.0

De hit-thriller Fatal attraction uit 1987 krijgt een geüpdatete versie met Lizzy Caplan en Joshua Jackson. Alex Forrest (Caplan) raakt geobsedeerd door haar minnaar Dan Gallagher (Jackson) als hij een einde probeert te maken aan hun affaire. De makers van de show geven ons dit keer twee verhalen. Eén in het heden, het andere in 2008 tijdens de affaire. In het hier en nu komt Dan voorwaardelijk vrij na 15 jaar te hebben uitgezeten voor de moord op Alex. Hij verloor daarbij alles. Zijn carrière als advocaat, zijn vrouw (Amanda Peet) en zijn jonge dochter Ellen (Alyssa Jirrels), die nu volwassen is en probeert het moeilijke verleden van haar familie te ontrafelen. Effectief en vooral Caplan overtuigt. Fatal attraction, nu te zien op SkyShowtime.

Fatal Attraction Season 1

Griekse zomer

Kristin Scott Thomas, Olivia Côte en Laure Calamy spelen de hoofdrollen in deze zomerse komedie van regisseur Marc Fitoussi. Drie vriendinnen maken eindelijk de reis waar ze al sinds hun tienerjaren van dromen. Een trip naar Amorgos, het Griekse eiland waar Luc Besson Le grand bleu filmde. Dan ontdekken ze dat ze inmiddels alle drie een net wat ander idee hebben van vakantie en het leven. Bitterzoet. Les Cyclades, vanaf 29 juni.

Les Cyclades

Strijdtoneel

We kijken vooruit, want in augustus valt er ook een hoop te beleven. Dat oorlogsfotografie geen ‘mannending’ is, blijkt uit een lange geschiedenis van vrouwelijke fotografen in oorlogsgebieden. Het Fotomuseum Den Haag laat dit zien in Vrouwelijke oorlogsfotografen – Van Lee Miller tot Anja Niedringhaus. Met ongeveer 120 werken, die de absurditeit van oorlog tonen en waarin we zien dat deze fotografen gemakkelijk contact leggen met vrouwen en kinderen, wat zorgt voor intieme observaties. 19 augustus t/m 26 november - fotomuseumdenhaag.nl.

Vrouwelijke oorlogsfotografen | Museum/nl\

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Tekst: Jorrit Niels